Обсъдихме разбира се въпроса за бежанската криза. Поставих въпроса пред г-н Фалън с евентуално намерение и възможност при необходимост друга морска група да бъде дислоцирана в района Черно море, ако това се налага. На този етап това не се налага. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев на пресконференция след срещата си министъра на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън, който е на официално двудневно посещение в страната ни.
„С г-н Фалън обсъдихме въпроси от взаимен интерес. Обсъдихме решенията, които са взети на срещата на върха в Уелс. Обсъдихме въпроси, които обсъждахме и взехме като решение на срещата във Варшава. Обсъдихме перспективите пред двустранното сътрудничество. Постигнахме съгласие и дадохме много висока оценка за двустранното сътрудничество до момента”, посочи министър Ненчев. 

Той поясни, че е информирал Майкъл Фалън за всички решения, които страната ни е взела за модернизацията на армията си. 

„Информирах г-н Фалън, че спазваме стриктно нашите ангажименти от Уелс – увеличихме бюджета за отбрана до 1.35% и с ангажимент, той да достигне 2% през 2024 година. Обсъждахме въпроси, свързани със съвместни обучения и тренировки. Обсъдихме въпроси за взаимно участие в няколко конференции в контекста на новите предизвикателства, свързани с хибридните заплахи и кибер-сигурността”, поясни министър Ненчев. 

Той допълни, че на срещата са обсъждани и някои въпроси, свързани със охраната на въздушното пространство на страната ни.