Едва трима от призованите 16 свидетели се явиха на днешното дело срещу „бандата с кирките”, което се точи вече повече от шест години. Първо то се гледаше в Бургас, но впоследствие бе поето от Специализирания наказателен съд в София, пише flagman.bg.
За шефове на организираната престъпна група (ОПГ) от прокуратурата сочат Николай Мечков и Николай Далакманов (Големия Далакман). Участници в бандата според обвинението са Андрей Янев, Георги Тодоров, Иван Попов, Стоян Кънчев, Свилен Далакманов, Неделчо Милчев и Атанас Вълчанов.

Всички обвиняеми се явиха в залата на спецсъда днес. На снимката се виждат Свилен и Николай Далакманови (най-вляво, седнали), както и Николай Мечков (наведения вдясно)

Прокурорът Светлозар Костов поиска глоби за редовно призованите свидетели, които не се бяха явили на делото днес. Съдия Мариета Неделчева обаче се смили. Тя все пак разпореди четирима от свидетелите да бъдат доведени принудително. Следващото заседание по делото ще е на 19 октомври.

Един от разпитаните свидетели днес бе служителят от МВР-Бургас Начко Стамболийски, който работи като пожарникар. Той бе подложен на сериозна психоатака от защитните на обвиняемите, които се възползваха от слабата памет на 54-годишния потърпевш от „бандата с кирките”.

„Не си спомням, осем години са минали оттогава”, бе най-честата реплика от страна на Стамболийски. Адвокатът на Мечков – Иво Найденов, в един момент избухна: „Вие като имате проблеми, не ви ли правят прегледи в МВР”. Съдията обаче скастри защитника за подигравателния му въпрос.

Прокурор Костов поиска да бъдат изчетени показанията, които пожарникарят е дал преди осем години. От тях стана ясно, че Андрей Янев от групата с кирките е участвал в пътно произшествие, като е бил ударен от автомобила на дъщерята на свидетеля Стамболийски. След ПТП-то обаче не били извикани органите на МВР, каквато е законовата процедура. Вместо това Янев започнал да изнудва дъщерята, а след това - баща й, да му платят 500 лева за щетите.

След като получил отказ, обвиняемият и други от „бандата с кирките” започнали да ходят в заведение – собственост на съпругата на Начко Стамболийски, като обаче не си плащали. Сметките им набъбнали до 150 лева, а в заведението (в бургаския кв. „Братя Миладинови”) работела и дъщерята, която участвала в ПТП-то.

В един момент барчето осъмнало с разбито предно стъкло. На другия ден било счупено задното.
„Освен това дъщеря ми се обади, че след нея демонстративно вървят Андрей, Козата (Стоян Кънчев) и Николай Далакмана”, заяви свидетелят Стамболийски.
Той подал две жалби до полицията заради различните инциденти. Оттам обаче не последвало нищо съществено.

Пожарникарят единствено получил информация от колега-полицай – че става въпрос за бандата с кирките и че неофициален шеф е Николай Мечков, който бил неформален шеф и на охранителната фирма „Ви Ти Ай”.

Стамболийски се свързал с Мечков, който му дал да разбере, че трябва да плати. В крайна сметка пожарникарят му дал 200 лева. „Като оттеглих жалбите, спряха да чупят. Колкото и грубо да звучи, нямам никаква друга защита от държавата”, оплака се служителят в МВР.

Заведението на съпругата му се охранявало от конкурентната на Мечков фирма „Аркус” (свързвана с Митьо Очите). Адвокатите на „кирките” се опитаха да внушат, че свидетелят е станал жертва на конкурентна битка между „Аркус” и „Ви Ти Ай”.

Като друг свидетел днес се яви Любомир Йовков, който се опитал да развива бизнес с плодове и зеленчуци. Когато видели, че строи търговски обект, от „Ви Ти Ай” му обяснили, че това е техен район (на бургаската ул. „Шар планина”) и че трябва „да се върже” към тях.

Йовков посочи двама – Николай Далакманов и Андрей Янев, които дошли да му кажат, че следва да наеме тяхната фирма за охрана. Бизнесменът, който в момента живее в тревненско село, обаче не се поддал на натиска и наел друга фирма – „СОТ 161”.

Далакманов отишъл да му търси сметка, макар и с „нормален тон”. Малко след като магазинчето било открито, стъклата му били потрошени. Това се случило пет пъти, за което били подадени жалби в МВР, но ефект нямало. Щетите били общо за около 1200 лева.
В крайна сметка Йовков сложил метални ролетни щори и така се спасил от други атаки.

Третият свидетел днес - Георги Попов, каза, че Николай Далакманов катастрофирал, след което го помолил да обяви пред МВР, че е шофирал той. Двамата били приятели, понеже тренирали в една фитнес зала. От думите на Попов стана ясно, че не е бил принуждаван, а се е съгласил доброволно да обяви пред полицията, че е извършил катастрофата.

Свидетелите по делото са над 40, сред които и анонимни. Има приложени и специални разузнавателни средства (СРС). До края на годината съдът трябва да заседава още три пъти, но делото няма да приключи скоро, заяви пред „Флагман” един от участниците в него.