Първенец е пред екокатастрофа, след като купища животински кости и карантия се изсипват в близост до дигата на реката. Хора от селото обясняват, че от месеци положението е нетърпимо. В района вони на мърша. Костите на едри животни - вероятно крави, са разпилени около лозята, а от водата ги делят само 20 метра разстояние, съобщава „Марица”.
„Всичко е заринато с боклуци. Не се търпи от миризмата. Страхуваме се от епидемия”, оплакват се стопаните на градини наблизо. Те обясняват, че купищата от животински останки се увеличават прогресивно и това се случва в началото на всеки месец.
 
Пирамидите от кости и глави на места достигат до метър височина. Останките са оглозгани, сякаш са минали обработка в месопреработвателен цех. Местните хора допускат, че те може да са изсипани нелегално от транжорни. 
 
Специалистите са категорични, че изхвърлянето на подобен вид отпадъци  е строго регламентирано. Те се събират и извозват до екарисаж след заплащане от клиента. Вероятно за да спестят пари, нарушителите са предпочели да ги изхвърлят нелегално край реката в близост до сметището на Първенец.
 
„По никакъв начин ние няма как да установим извършителя, ако няма ушна марка. Веднага обаче ще изпратя екип на място да провери”, заяви директорът на Областната дирекция "безопасност на храните" - Пловдив д-р Камен Янков. Той обясни, че изхвърлянето на подобен отпадък по този начин е недопустимо. Това става по строго регламентиран начин, чрез извозване и унищожаване в екарисаж. На въпрос на може ли костите да са изхвърлени от транжорна в района, д-р Янков отговори, че край Първенец нямат регистриран подобен обект. В района има месодобивно преработвателно предприятие, но то има сключен договор за извозване на отпадъците до екарисаж и не би позволило подобно нещо, допусна шефът на ОДБХ - Пловдив. Д-р Янков не изключи възможността отпадъкът да е докаран и изхвърлен край Първенец от по-далечно място.
 
„Нямаме постъпил сигнал в общината за изсипването на кости край сметището в Първенец. Дори то да беше отворено, подобен отпадък не може да се депонира там”, коментира ситуацията кметът на община „Родопи” Пламен Спасов. Той уточни, че постъпи ли сигнал в кметството за изсипани боклуци, общината предприема веднага почистване.
 
„Ще направим същото и с изсипаните кости, въпреки че чистенето на тези отпадъци ни излиза златно”, каза Спасов. И допълни, че преди 1-2 години общината платила огромна сума, за да бъдат извадени животински останки от 4-метров канал в Ягодово.