Българския културен клуб – Скопие (БККС) излезе със своя позиция по случая със скандалното поругаване на българския военен паметник на връх Каймакчалан, научи БЛИЦ. От там осъждат остро действията на журналиста Миленко Неделковски, който със собствените си ръце разби паметника и разкриват вероятните мотиви за вандалската проява.
„Този път като марионетка е използван лумпенизираният псевдожурналист Миленко Неделковски (осъждан в миналото за криминални деяния, но фаворизиран днес от македонските власти като водещ на проправителствено телевизионно предаване, където се говори на сръбски език без превод). Същият Неделковски (който преди години беше ключова фигура в живописен скандал в Европарламента, организиран от медийни симпатизанти на правителството на Груевски) сега се хвали с „патриотичния подвиг“, че е унищожил вандалски скромния паметен знак, поставен от потомци на български войни, храбро загинали в бойните действия на връх Каймакчалан, намиращ се днес на територията на Република Македония”, се казва в изявлението.
 
„Демонстрираното ниво на омраза е дори по-силно от това на титовия комунистически режим от времето на Лазар Колишевски, когато българските паметници и гробища бяха унищожавани систематично, но все пак тайно и скрито от обществеността, докато днес това се прави демонстративно – унищожителите се хвалят публично и нагло и се героизират от властите”, смятат  македонските българи
 
БККС си позволява да запита македонското правителство:
 
- С какъв административен акт, кога и от кого скромният паметен знак на връх Каймакчалан е бил обявен за „незаконен“?
- С какъв административен акт, кога и от кого лицето Миленко Борчев Неделковски е упълномощено да разрушава паметни знаци (било то законни или „незаконни“)?
- Как властите оценяват вандализма на Неделковски – като проява на „патриотизъм“ или като хулиганско самоуправство?
 
„В продължение на десетилетия македонските институции възпрепятстват и не дават разрешения за рехабилитацията на разрушени и полуразрушени български военни паметници, гробища и артефакти от българското културно-историческо наследство на територията на днешна Република Македония. Такова преднамерено отрицателно отношение има единствено към България и българския народ, за разлика от особения афинитет, който се проявява към остатъците от сръбското и югославско владичество. По този повод БККС сезира ЮНЕСКО още през 2010 г., но и досега македонските институции не са отговорили на тревожните въпроси на световната организация”, посочват от БККС.
 
От там заявяват още:
 
„БККС призовава час по-скоро да се реновират полуразрушените български военни гробища и паметници от Балканските войни и Първата световна война – в съответствие с международните конвенции и духа на добросъседските отношения. Освен това, БККС настоява да се изградят паметници в Скопие и Стражин-Страцин на хилядите геройски загинали български войни през Втората световна война, сражавали се храбро на страната на антихитлеристката коалиция в състава на Първа и Четвърта български армии, изиграли решаваща роля за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония (все още тема-табу за македонските граждани и младо поколение).
 
БККС апелира незабавно да се спрат тежките фалшификации и спекулации с историята на страната, както и с името и делото на историческата ВМРО, която във всички регионални и световни катаклизми е била на страната на българщината в Македония.
 
Злодеянието на Каймакчалан е само едно от поредицата тежки посегателства против добросъседските отношения. Съвсем неотдавна, група добре направлявани хулигани упражниха насилие срещу българския посланик в Скопие като му попречиха да положи цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“. Македонските власти нито осъдиха, нито се разграничиха от тази агресия”.