В грижата за  здравето на семейството  ние се опитваме да изберем висококачествени храни и да готвим само у дома. А вие загрижени ли сте за качеството на ястията и тяхната безопасност? Оказва се, че кухненски прибори имат срок на годност, а има и някои правила за употребата им.
За тънкостите при избора на посуда и безопасната ѝ експлоатация ще ви разкажем днес. 

Как да използвате приборите и посудата правилно

Тиган с  тефлоново покритие, не се препоръчва да се използва повече от три години.
   
Важно: незалепващите съдове за готвене не трябва да се загряват празни на висока температура, тъй като при това освобождават вредни изпарения. Не е безопасно да използваме такива прибори, когато по дъното има драскотини. 
срокът на годност на тигани с тефлоново покритие
•На колко години са вашите съдове за хранене?  Старата пластмаса  освобождава вредни вещества, като по този начин отравя и съдържанието. Дори целите, недеформирани контейнери могат да бъдат опасни. Преди да сервирате топъл обяд в  пластмасова купа , се уверете, че тя е предназначена за такива цели, обикновено производителите указват това върху опаковката. 
опасни пластмасови прибори

•Емайлираните съдове са безопасни и подходящи за употреба, стига да не се появят по тях цепнатини и пукнатини с ръжда. За съжаление тогава става необходимо да се сбогуваме с любимата си тава, която може да провали ястието, като в него попаднат парченца емайл, но също така и "да възнагради" тялото ни с тежки метали. 
 

•Чугуненият тиган  - най-добрият прибор за готвене на месо. Храната, приготвена в тези съдове, е обогатена с железни йони и става още по-полезна. След използване на чугунени съдове, те трябва добре да се измиват, подсушават и намазняват. 
 


•Стъклените съдове  се използват за печене и съхранение на хранителни продукти в хладилника. Възможно е също така в тях да загреем храна в микровълновата фурна. Стъклото е удобно и не съдържа  токсични вещества . Драскотините по повърхността на стъклените съдове не са вредни. 
 

•Може би най-практичните и безопасни кухненски прибори са тези, изработени от  неръждаема стомана : тя не е вредна и напълно запазва топлината. В тях може да се приготви всякаква храна. 

 

За правилното съхранение на  съдовете за готвене  и за да запазят те първоначалния си вид, е необходимо да се изберат правилните почистващи средства, които могат не само да се купят само в магазина, но и да се приготвят у дома.

Източник: Zajenata.bg.