На 29 септември (четвъртък) от 11.00 часа в сградата на читалището в село Черни Вит, община Тетевен, ще се състои официална церемония по даряване на оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание. То е едно от 12-те знамена, поръчани от Георги Бенковски за целите на IV революционен окръг. Това съобщиха от Националния военноисторически музей.
Знаме № 9 е пазено близо 140 години от жителите на село Черни вит, които решиха да го дарят на Националния военноисторически музей, за да се съхранява в подходящи условия, така че да бъде запазено за бъдещите поколения.
 
Както БЛИЦ съобщи, историческата реликва е в доста тежко състояние. Автентичността й беше оценена от историка проф. Пламен Митев, който горещо препоръча намесата на специалисти за запазването й.  
 
Знамето е същото като популярното знаме на панагюрските въстаници, което се съхранява във Военноисторическия музей. Само че докато добре запазеният екземпляр носи номер 3, находката от Черни Вит е номер 9. Всъщност общо 12 такива знамена са били ушити по поръка на Георги Бенковски за нуждите на Панагюрския революционен окръг, обясни тогава Митев.
 
Знаме номер 9 е съпътствало Хвърковатата чета и апостола Георги Бенковски почти до неговата смърт край Рибарица на 12 май (25 май) 1876 година.