Световноизвестната етнопевица Ищар ще гостува отново в страната ни за голям концерт в зала №1 на НДК по покана на АРТ БГ. Организаторите обещават събитието да бъде сред най-горещите през есенния сезон.  Родената под името Ети Зах в Израел певица става популярна, като солистка на група „Алабина“, а по-късно прави изключително успешна солова кариера. Талантът й е открит, когато тя е едва на 15 години и получава предложение да стане солистка на оркестър.
Интересен факт от биографията й е, че е служила в израелските отбранителни сили и е била сред първите жени авиомеханици там. В момента красивата изпълнителка живее в Париж и заедно със съпруга си, който е и неин мениджър, се грижат за близнаците си Шийла и Лави.

– Ищар, вие сте за пореден път в България, как се чувствате в страната ни?

– България е моят дом! Това ще е премиерата на албума ми в България и тук наистина се чувствам като у дома си.

– На концерта ви на 18 октомври в зала №1 на НДК ще представите новия си албум „Байла“, как се вдъхновихте за него?

– Този албум има дълга история – още през 2012 г. започнах да го подготвям и постепенно записах песните в него. Много исках да направя концерт в Париж на 7 декември 2015 г. и да презентирам албума, когато на 13 ноември се случиха терористичните актове в Париж, които ме разтърсиха изключително много като човек и артист. След атаките много международни и френски артисти отказаха да пеят във Франция. Аз обаче твърдо реших, колкото и да ми беше трудно, да направя този концерт. Във въздуха можеше да се усети тази тъга и меланхолия, но в секундите, след като се качих на сцена, видях всички тези хора, които веднага станаха и започнаха да танцуват.

– Емоцията сигурно е била огромна?

– Да. Сърцето и устата ми пееха едновременно, но главата ми беше някъде другаде. На този концерт осъзнах, че албумът, който започнах да записвам преди четири години, няма да излезе, защото в него имаше много меланхолични песни. Запазих само две парчета от първоначалния му вариант, а всички други са нови и с различна емоция.

– Има ли послание в албума ви?

– Още докато пеех на сцената в Париж, разбрах, че щастието е по-силно от всичко и че това да празнуваш живота трябва да е посланието на албума ми. Да си щастлив, не трябва да бъде само твоя емоция, а трябва да я споделиш с някого. Точно това споделяне на щастие и радост, всички тези щастливи емоции побеждават всичко и всъщност е толкова елементарно. В момента, в който видях публиката срещу мен в Париж, просто си казах – това е, искам да направя албум, който говори за любовта и щастието. Всеки има проблеми в живота, но трябва да бъдем силни. Според мен мисията ни в живота е просто да бъдем щастливи – това е урокът, който ни дава животът.

– Дали сме научили този урок?

– Това е нашият изпит, както в училище, не получаваме оценки, но всеки ден  животът ни изпитва отново и всеки ден е нов живот, в който да откриеш позитивното и доброто в хората. Доброто, щастието и радостта контролират света и казвам „не“ на лошите хора, които се опитват да наложат тъмнина. Казвам „не“ на тъмните сили и „ да“ на светлината. Смятам, че това, което се случва през последните 15 години, е урок за човечеството за един по-добър живот  в бъдеще, защото не може да се продължава по този начин.

– Как решихте да запишете българската народна песен „Облаче ле бяло“ в един от вашите албуми?

– Когато за първи път бях в „Шоуто на Слави“, чух много български песни, но  веднага ми се прииска да изпея „Облаче ле бяло“. Албумът, в който включих тази песен, е издаден и в Израел, и първоначално я изпях на иврит, но исках да чуя и българската версия. Иврит е моят език и разбирам всичко, което пея, но усетих, че не е толкова силно, колкото версията на български, и така не записах версията на иврит. Записах я само на български, защото исках да запазя тази невероятна емоция.

– След „Облаче ле бяло“ бихте ли записали и друга българска песен?

– Разбира се! Вие сте много силни в мелодиите. В „Шоуто на Слави“ една страхотна певица ми изпя друга магическа песен „Зайди, зайди“ (запява – б.а.). Възхитена съм от нея и това е една прекрасна идея за в бъдеще.

– Кои са любимите ви изпълнители и харесвате ли съвременната музика?

– Най-любими са ми Фреди Меркюри, Барбара Стрейзънд, Стиви Уондър, Сиа, Бейби Фейс и Селин Дион. Аз се впечатлявам най-вече от мелодията в една песен – това е душата на песента, а не ритъмът. Има много актуални, танцувални песни и аз ги вземам и ги интерпретирам по съвсем друг начин – по-меланхолично. Има мелодии, които звучат по-добре, като са бавни, и така директно влизат в сърцето ти. Иначе и аз обичам да танцувам, но съм много чувствителна и моите уши не са като на нормалните хора (смее се).

– Знаете ли някакви думи на български?

Знам – благодаря, пари, хляб (смее се).

– А кое е любимото ви място в страната ни?

Аз съм влюбена в Пловдив! Обичам София, но тя е много голям град – като Париж.

– Какво ви впечатлява най-много в България?

– Хората, защото съм духовен човек и това ме впечатлява най-много. Иначе харесвам и храната ви – обичам кашкавал и козе сирене.

– Кои черти на българите харесвате?

– Гостоприемството и топлото посрещане. Българите са  много искрени, това е, което усещам в хората, които ме заобикалят тук. Имам голям нос, силна интуиция и съм много чувствителна и сензитивна. (Смее се.) Всичко усещам и  заради това близките ми хора понякога ме наричат вещица. Добра вещица, не лоша! (Смее се.) Случва ми се да усетя предварително неща, които ще се случат. На 11 септември, точно преди да взривят кулите близнаци в Ню Йорк, трябваше да летим със самолет, но аз бях направо парализирана и бях сигурна, че този ден нещо ще се случи, затова отмених пътуването. Оказа се, че предчувствието не ме е излъгало. Усещам много неща, винаги разбирам кога хората са лицемерни с мен, кога ми се радват искрено и кога фалшиво. А хората в България никога не са били фалшиви и затова казвам, че България е мой дом!

– Много известни личности също признават, че имат паранормални усещания…

– Аз имам много такива изживявания още от дете. Понякога получавам  послания в своите сънища и често, като се събудя, си казвам: „Боже мой, какво се случва, какво сънувах?!“ Моите сънища са като истински филми и много пъти се сбъдват. Майка ми и баба ми също имат такива сънища, така че сигурно е по наследство (смее се).

– В България имаме една много известна пророчица – Ванга, чували ли сте за нея?

– Да, знам за баба Ванга (казва „баба Ванга“ на български – б.а.), даже съм чела всичко за нея и за нещата, които е казала.

– Държите много на семейството – кое е най-важното нещо, което сте научили от родителите си?

– Много са нещата, но на първо място – уважението към другите, сериозната работа, както и това да даваш и да приемаш любов. Родителите ми ме научиха, че нищо в живота не е безплатно с изключение на любовта.

Източник: "Зодиак", "Труд"