„Аз го видях навън и му казах, че е луд” – с тези думи журналистът и политик Асен Агов коментира кандидатурата на Пламен Орешарски за президент. Той участва в сутрешния блок на bTV непосредствено след интервюто на бившия си съпартиец от времето на СДС.
По думите на Агов, Орешарски няма никакъв шанс. Той изтъкна, че въпреки че ГЕРБ все още не са излъчили своя кандидат, организацията им е много добра.
 
„Това е по-скоро лансиране на някакви нови идеи и на нов проект”, коментира от своя страна математикът Михаил Константинов.
 
Двамата коментираха първия предизборен дебат в САЩ между кандидатите за президент Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.
 
„За нас е важно да можем да разчитаме на този съюзник, т.е. да няма неизвестни. Интересува ни да Америка да бъде стабилна, и финансово стабилно, защото е най-голямата икономика”, коментира Асен Агов.
 
„САЩ могат да фалират, защото парите, които печатат, няма да имат никаква стойност. Този момент наближава”, смята Михаил Константинов.
 
„Тръмп почва да обещава, че ще намали този чудовищен дълг. Това е един невъзможен дълг”, посочи Агов.
 
„В сравнение с американеца, който дължи 200 000 долара, ние сме богати. Ние сме 20-30 пъти по-богати. Вижте какъв парадокс”, коментира математикът.
 
Според бившия депутат, България трябва да разчита на САЩ за всички нови заплахи. „Ние няма как да не се интересуваме какъв ще бъде резултатът от тези избори. Няма никакво съмнение, че с опита си Хилари Клинтън е онзи предпочитан кандидат за повечето европейци”, заяви той.
 
Проф. Константинов пък припомни историята с отделянето на Косово като самостоятелна държава, което според него било опит за „решаване на семейните проблеми на Клинтън”. Това, обаче, отвързало ръцете на Владимир Путин да влезе в Грузия и да си поиска Крим.
 
Много хора подкрепят Тръмп, защото белите хора в САЩ са се почувствали пренебрегнати, смята Асен Агов. Това усещане се засилило много при двата мандата на Барак Обама. „Тези хора застават зад Тръмп”, посочи той.
 
„Тръмп ще спечели, макар и на косъм”, прогнозира експертът по избори Михаил Константинов.