Кой стои зад тази кандидатура? С този провокативен въпрос водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян започна интервюто си с бившия премиер Пламен Орешарски, който вчера обяви, че ще се кандидатира за президент. „Точно този въпрос очаквах”, отвърна спокойно Орешарски.
Според водещия, обаче, „въпросът „кой” изтече. Въпросът сега е защо”. Кандидат-президентът обясни, че иска да обедини всички български граждани.
 
На въпрос на чия подкрепа ще разчита, Орешарски отговори: „На всички български граждани. Аз не възнамерявам да купувам гласове. Това е вън от всякакви мои намерения. Можем да направим много евтина кампания. Ще се отчета за всичко”.
 
Бившият премиер посочи, че хората от инициативния комитет, който издига неговата кандидатура, са предимно млади, с успешен собствен бизнес. Такъв е и Николай Енчев, председателя на комитета, който развива консултантски услуги.
 
Водещият директно зададе въпроса: „Станишев ли стои зад вас?”. „Да минем на следващи въпроси. Какво още искате? Никой не стои зад мен. Смятате, че аз не мога да взема самостоятелно решение ли?”, отговори Орешарски.
 
Той допълни още: „Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидатура. Ако не ръководството, поне симпатизантите им”. Относно подкрепа от БСП, Орешарски изтъкна: „Всички са възможни партньори”.
 
„Повече няма да приема да ме издигне която и да е политическа партия”, заяви бившият премиер.