Административният съд подхваща по искане на прокуратурата такса "Разкопаване" на тротоар, която по-голямата част от общините у нас събират. От държавното обвинение съобщиха, че 122 текста от общински наредби в цялата страна вече се обжалват пред Темида заради незаконосъобразност, пише „Монитор”.
До това се е стигнало, след като Върховната административна прокуратура е извършила проверка на т.нар. разрешения за разкопаване/прокопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. Според представителите на държавното обвинение повечето общини незаконно са въвели такса за тези разрешителни, която е в разрез със законодателството у нас. В момента, ако някой реши да си прекара вода или интернет и за целта е нужно да бъде разкопан тротоарът пред дома му, плаща такса общината да му издаде разрешително.
 
Тази сума обаче не включва разноските по възстановяването на пътя или тротоара, нито отменя парите, които се плащат за съгласуване на проекта с общината и огледа на експерти преди и след ремонта. Заради това от прокуратурата смятат, че събирането на такса за издаване на разрешително за пробиване на тротоар или път не са основателни. С тези аргументи от държавното обвинение са завели над 30 дела в съответните административни съдилища с искане от наредбите на общините текстовете, съдържащи тази такса, да бъдат отменени.
 
В Бургас и Варна магистратите вече са уважили искането на прокуратурата. Според бургаските съдии наредбата на общината противоречи на Закона за местните данъци и такси, тъй като в него подобна такса не е заложена. Освен това наредбата е в противоречие и със Закона за устройство на територията.
 
„Според този текст „работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за строеж". Анализът на цитираната норма обоснова извод, че за разкопаването на улични и тротоарни настилки не се изисква специално разрешение, а е необходимо и достатъчно само разрешение за строеж. Не съществува законово основание за издаване на индивидуален административен акт - разрешение за разкопаване“, пишат в решението си бургаските магистрати.