Днес ще се състои първият от трите тв дебата между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън. Дискусията ще започне в 21 часа източноамериканско време (04 ч българско време). Очаква се дебатът да привлече рекорден брой зрители. Още преди седмица експерти, цитирани от медиите в САЩ, допускаха, че над 100 милиона души ще следят дуела.
Форматът на първия дебат представлява 6 сегмента по 15 минути, посветени на отделни теми. Водещият Лестър Холт (уважаван журналист и водещ на вечерните новини по телевизия Ен Би Си) задава въпрос, Клинтън и Тръмп имат по 2 минути да отговорят, след което двамата се впускат в спор, а водещият следи всеки от тях да не получава повече време от другия. Три ще бъдат разискваните теми - управлението и политическият курс на САЩ; просперитетът; сигурността. За всяка от тях се отделят 30 минути.

Сцена на словесния двубой нощес ще бъде университетът Хофстра в град Хемпстед на Лонг Айлънд, на час път от Ню Йорк. За предизборна дискусия мястото беше използвано за целта през 2008 г. и 2012 г.

Всеки един от двамата кандидати разполага с неколкостотин места в залата и може да покани когото си избере.

За Хилъри Клинтън залогът на днешния дебат ще бъде да покаже, че тя е подходящ кандидат за президент в момент, в който допитвания до общественото мнение показват, че 55 процента от американците не са на това мнение.

Тя ще има възможност и да затвори страницата на историята с пневмонията й, която породи в медиите спекулации доколко здравето й позволява да влезе в Белия дом.

Залогът за Доналд Тръмп ще бъде да покаже, че би могъл да изпълнява президентските функции, че е компетентен по дискутираните въпроси - и че може да запази самообладание в напрегнат спор, в който има само един опонент.

Ексцентричният милиардер ще трябва също така да убеди републиканците, които го възприемат като аутсайдер в Републиканската партия, че ако бъде избран, той ще бъде истински републикански президент.