Френският държавен глава Франсоа Оланд предупреди, че Великобритания трябва да "изиграе своята роля" при управлението на мигрантската криза в Кале, след като страната се готви да закрие импровизирания бежански лагер "Джунглата", пише вестник The Daily Mail, цитиран от "Фокус".
В рамките на посещението си в северния пристанищен град, президентът подчерта, че органите на Обединеното Кралство трябва "решително" да се включат в хуманитарните усилия, полагани от френските власти за справяне с кризата в Кале. 

Лондон вече инвестира общо 85 млн. лири за подобряване на сигурността в района на Кале. През последните дни започнаха строителните дейности по изграждането на бетонна стена с височина от четири метра и дължина от близо километър. Тя ще бъде издигната по протежение на главната магистрала към пристанището, откъдето стотици мигранти се опитват незаконно да продължат пътуването си към Великобритания. 

Британските политици неведнъж са отправяли критики към Париж за неефективното охраняване на Ламанша. "Франсоа Оланд заяви, че лагерът в Кале ще бъде разрушен. Но ние сме чували това и преди...", коментира депутат от Доувър - град, разположен край протока Па дьо Кале.