На мнозина е познат затвореният кръг, когато в притеснението си, че не можем да заспим, всъщност вредим още повече на съня. Специалистите в областта обясняват, че, ако променим начина, по който мислим за съня, в действителност можем да го подобрим. Те споделят някои от неверните убеждения на много хора, които вредят на съня им...
1. „Мога да си наваксам“

Обикновено ни се струва добра идея да поспим повече през почивните дни, за да компенсираме недоспиването през седмицата. По-важно е обаче да си осигурим редовен качествен сън, тъй като, макар в известна степен да е възможно да си наваксаме загубения сън, не бихме могли да го възстановим напълно.
 
2. „Не бива да се будя през нощта“

Широко разпространен е страхът да не се будим през нощта, тъй като по този начин можем да наруши почивката. В действителност е съвсем нормално да се събуждаме. 
 
От данните на проучвания става ясно, че се будим средно около 10 пъти през нощта. Изследователите смятат, че този цикъл на заспиване и събуждане се дължи на еволюцията и е важен за оцеляването и безопасността на вида ни.

Това, което не бива да правим, когато се събуждаме през нощта, е да проверяваме телефона си, тъй като това пречи на заспиването. Освен това, колкото повече се притесняваме да не се събудим, толкова по-вероятно е точно това да се случи. 
 
3. „Трябва да знам колко е часът“

Проверяването на часа през нощта може да бъде изключително вредно и често води до пресмятане на часовете, които сме спали до момента, както и колко още остават, докато дойде време за ставане. Впоследствие започваме да мислим и за утрешния ден – един порочен кръг, който държи мозъка буден



Източник: puls.bg