Доживотният затворник  Назъм Назми Азис осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) да му плати обезщетение, тъй като директорът на затвора в Пазарджик не изпратил писма на лишения от свобода до Европейския съд за правата на човека в Страсбург и главния прокурор Сотир Цацаров. 
Държавното ведомство ще трябва да плати 200 лева и лихви от 15 февруари тази година до пълното изплащане на сумата, постанови Административният съд в Пазарджик. Причината са преживените неимуществени вреди от лишения от свобода като яд, страдание, нерви, безпокойство, стрес, унижение на човешкото достойнство, съобщи Марица.бг.  

От 11 до 15 февруари Азис предал на инспектора по социални дейности три писма и поръчал да ги изпратят за сметка на затвора, защото нямал никакви пари. Едното -  до Административния съд в Пазарджик, било изпратено, но другите две му били върнати с аргумент, че е получил около 420 лева. Пуснати били чак на 30 март. 

Друг затворник свидетелства, че през това време Назъм се ядосвал, викал, не бил добре, отказвал храна. Справка пък показва, че последните парични преводи ищецът е получил през юни 2015 година и в такъв случай от затворническата администрация са били длъжни да придвижат кореспонденцията му за своя сметка. Магистратите оцениха страданията на затворника по 100 лева на писмо и отхвърлиха първоначалния иск за 1000 лева. 

Назъм от кърджалийското село Светулка излежава доживотна присъда за убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев от Хасково. Прострелял го във врата през юни 2006 година, за да тренира за професионален килър. 

Това е поредната от многото му атаки срещу Дирекцията на затворите. В началото на миналата година опита да прибере 500 лева, защото надзиратели го лишили от правото му да отиде в затворническата лавка. Още в Стара Загора през октомври и ноември 2013-та пък направил „гол протест”, като се съблякъл в затворническото каре. Поводът  - не му било дадено направление за сексолог, от чиито услуги се нуждаел.

Пред други затворници казал, че прави това, защото искал да му осигурят жена. В края на 2014 година му е отказана компенсация от 3000 лева, поискани заради малтретиране от надзирателите заради демонстративните му протести. 

През май 2015-та пък предяви претенции за 1800 лева, като се оплака от мизерните условия в Пловдивския затвор, където пребивавал от 19 март до 14 април 2014-та. По думите му там се въдели мишки и хлебарки, миришело зле, в някои помещения нямало тоалетна, а след 22 часа лишените от свобода можело да се облекчават в кофа. 

През юли тази година Азис накара две административни съдилища да си прехвърлят като горещ картоф негов иск за 20 000 лева компенсация от ГДИН. Първоначално той е подаден срещу Старозагорския затвор в Хасковския административен съд.

Оттам изпратили делото по подсъдност в Пазарджик, където Назъм излежава присъдата си. Пазарджишките магистрати пък считат, че ищецът изрично е упражнил правото си на избор пред кой съд да предяви исковата си молба. В крайна сметка казусът бе изпратен във Върховния административен съд, който да определи къде трябва да се гледа.