Четири дела срещу медицински стандарти, част от реформата, предлагана от екипа на здравния министър Петър Москов, задвижи Върховният административен съд (ВАС). Делата са образувани по жалби на Центъра за защита на правата на пациентите (ЦЗПЗ), Националното сдружение на частните болници (НСБЧ), Българската болнична асоциация (ББА) и Сдружението на общинските болници в България (СОББ).
ВАС разглежда медицинските стандарти по образна диагностика, анестезия и интензивно лечение, гастроентерология, както и общите медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия и лицево-челюстна хирургия.

През юли ВАС отмени пореден медицински стандарт – този по педиатрия.

Мотивите за това бяха почти аналогични като тези, с които по-рано беше отменен и стандартът по спешна медицина. Стандартът по педиатрия беше оспорен от ЦЗПЗ и Сдружението на частните болници. Според съда мотивите към проекта и докладът към него не отговарят на изискванията на чл. 28, ал. 2 ЗНА за тяхното съдържание.

„Както по отношение на съответствието с правото на Европейския съюз, така и във връзка с обосноваността на въведените конкретни изисквания в мотивите е посочено, че проектът е изготвен от експертен екип след проучване на международния опит и актуалната ситуация у нас, но липсват каквито и да било констатации, които да са направени в резултат на проучванията“, се посочваше към решението на съда.