Извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Н. Пр. Армен Саргсян търси да купи имот в Сапарева баня, ще строи семейна вила. Информацията бе потвърдена от известния лекар д-р Аспарух Льондев, който е на 76 г. и от 15 г. е шеф на Спешен център - Сапарева баня.
В събота посланикът е бил на гости при доктора, Армен Саргсян е близък приятел с единия от синовете на А. Льондев, художника Константино Льондев, който е по-известен в чужбина с творчеството си, съобщава struma.bg.

"Посланикът на Армения често гостува в моя дом. От една година търси да закупи подходящ имот в Сапарева баня, иска да си построи вила. Градът го привлича с красивата природа и топлата минерална вода. Покрай имотните теми предишния път захванахме и спор с него кой коняк е по-хубав - грузинският или арменският. При последното идване в Сапарева баня той ме сюрпризира с арменски коняк, който изпихме заедно с него и сина ми Констнатино, за да се убедя лично, както се казва, „от първа ръка“, кой е най-хубавият коняк", разказа с широка усмивка д-р Льондев.



Докторът има прелюбопитна лична история, за която малцина в Сапарева баня и Дупнишко знаят. Той е роден в малко градче до Бари, Италия, и има роднини навсякъде из Ботуша. Заради последното гибелно земетресение в централната част съвсем естествено го попитахме дали има пострадали негови роднини. "За щастие нямам пострадали роднини, но жалко за хората, останали под руините от земетресението. Град Бари е на 400 км от моя роден град Полиано Маре. Там земетресението не е усетено. Сигурно се питате - роден съм в Бари, Италия, а пък живея в Сапарева баня. Ще ви разкажа с две изречения: През 1913 година родителите ми са дошли в България като бежанци от Егейска Македония, от Серес, и остават в Неврокоп (Гоце Делчев). Цялата фамилия започва да работи и изпращат баща ми да следва в Италия, в Бари. Завършва той там и се жени за хазяйката си, италианка. Бил е в един пансион за студенти, който моята баба е държала. Брат ми завършва също в Италия, сестра ми е зъболекарка, тя има двама синове лекари, аз имам също син лекар, казва се Илия. Имам и братовчеди лекари. В Дупница д-р Витошка ми е първа братовчедка. От моя баща тръгва във всяко поколение на нашия род да има лекари. Другият ми син Константино се отдаде на рисуването", разказа накратко житейската си история д-р А. Льондев.

Неговият пръв братовчед Джузепе Фружини е съдия в Бари. Той е изпратил покана на общинското ръководство на Сапарева баня да пътуват за негова сметка до Бари, за да обменят опит в туризма и двата града да се побратимят.

С Армен Саргсян Сапарева баня  направо трябва да придобие  статут на  дипломатическа зона. В курорта имат имоти вече  двама бивши посланици на Русия. Привлечени от минералната вода, красивата планина и спокойствието тук, разкошни вили са вдигнали Н. Пр. Сергей Потапов и Н. Пр. Владимир Матвеев. Посланик Потапов е построил триетажна вила в началото на вековна борова гора край Сапарева баня. Архитектурата й  се отличава от останалите сгради в така наречения квартал на богатите. Имотът е обграден отвсякъде с гора и няма съседи. След напускането  на дипломатическия пост в България бившият посланик се върна в Русия като съветник на кмета на Москва Юрий Лужков. Парцелът,  в който е построена луксозната вила, е регистриран на името на фирмата на Александър Потапов "Ирикс" ЕООД. Управител  е съпругата му Татяна.

Вилата на друг бивш руски посланик в България Владимир Матвеев е регистрирана на фирма "Адиум" ЕООД, на която той си е и управител. Луксозната сграда  е в парка на Сапарева баня, на метри от прочутия Гейзер. Тя е скрита зад висока ограда, а кепенците на всички прозорци са спуснати. Построена е в имот от няколко декара,  в който са засадени десетки брези и борови дървета. Покрой оградата има  цветя, което издава, че някой се грижи за имота на бившия посланик. Съседи заявиха, че от няколко години Вл. Матвев не е идвал да нагледа вилата си.