Смартфоните се отразяват негативно на продуктивността на потребителите по време на работа. Това е установило изследване на специалисти от Вюрцбургския университет и Университета Нотингам Трент по поръчка на Лаборатория Касперски. В хода на изследването, учените са анализирали как разстоянието до смартфона влияе на производителността на потребителя. В експеримента са участвали 95 души на възраст от 19 до 56 години.
Изводът от изследването е категоричен – отсъствието на смартфон наблизо се отразява благоприятно на ефективността на работа. Потребителите са поставяни в различни условия – смартфонът в джоба през цялото време, на масата, в заключено чекмедже или в друга стая, пише technews.bg.

Най-лоши резултати в тестовете за концентрация са показали потребители, чиито смартфони са били в зоната на видимост – на масата. Резултатите се подобряват с увеличаване на разстоянието до смартфона. Когато устройството е в друга стая, концентрацията е по-висока с 26%, в сравнение със сценария, при който смартфонът е на масата.