14-килограмов сом извади на последния си риболовен излет по празниците на язовир „Дренов дол“ кюстендилецът Георги Димитров-Американеца. Рибата е дълга малко под 1,30 м, показала рулетката, пише struma.bg.

Майсторът въдичар, който е специалист по кантарите - ремонтира и контролира везните и устройствата за мерене в търговската мрежа и стопанствата на региона, живее в близкото до Кюстендил с. Ябълково.

„Отидох на язовира за шаран, но съм много доволен от улова си”, каза щастливият рибар, който с гордост се щракнал с трофея. Знае се, че сомът се слави като една от най-хитрите риби и е позната като „царя на водоема” Димитров издаде как е надхитрил речното чудовище, като е  използвал комбинация от кюспе - за стръв и примамка.

„Сам се справих със ситуацията, въпреки че имаше сериозна борба”, разказа още късметлията.

С мобилните си устройства приятели рибари  веднага го заснели с атрактивния сом секунди след като укротили „звяра“ в живарника.

Това лято „Дренов дол“ се отчете с няколко толстолоба „туловища“ - 30-килограмов, 24 кг и 19,5 кг, припомнят кюстендилските въдичари. Според тях сезонът на сомовете е юли-август, в жегите и при гръмотевични бури, когато огромната риба е най-активна и маневрира.

„Сомът на Американеца леко е позакъснял, но за майсторите няма изненади, справят се по всяко време”, коментират със лека завист колегите му.