Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда два обвинителни акта срещу рецидивисти за кражби. Йордан Д., на 27 г., е предаден на съд за това, че в периода от 13 юли 2016 г. до 26 юли 2016 г. е отнел чужди движими вещи – пари, мобилен телефон и др. на обща стойност 3100 лева от двама собственици, без тяхно то съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои.
На 13 юли 2016 г. Йордан Д. се движел по ул. „Мара Гидик“ в гр. Пловдив. Той видял отворен прозорец на терасата на първия етаж на жилищен блок. Успял да се качи на балкона и влязъл в спалнята. Върху гардероба забелязал оставен бял хартиен плик. Отворил го и видял, че в него има пари в размер на 2500 лева, които взел. Точно през това време собственичката на апартамента се прибирала и паркирала автомобила си пред блока. Тя видяла как от прозореца на хола изскочил непознат мъж, който избягал през двора в съседната улица. Жената подала сигнал за кражбата в полицията. 

На 26 юли 2016 г. Йордан Д. вървял по бул. „Христо Ботев“ в Пловдив. Преминал покрай сладкарница, в която се извършвал ремонт. Погледнал през вратата и видял, че наблизо нямало хора, както и че на един от рафтовете бил оставен мобилен телефон. Той го взел и го продал за 40 лева. По делото е установено, че стойността на апарата е 610 лева.  Йордан Д. е осъждан. Разпитан в хода на досъдебното производство, се е признал за виновен.

Емил И., на 36 г., е предаден на съд за това, че в периода от 3 до 6 април 2016 г. в гр. Пловдив, отнел чужди движими вещи – велосипед, електрожен и др., от владението на другиго без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.  Вещите били оставени в мазето на жилищен блок на ул. „Младежка“ в гр. Пловдив. Емил И. изкъртил с метален лост катинара на една от вратите и влязъл в избата. По-късно той продал велосипеда и електрожена в кв „Изгрев“ в гр. Пловдив. Емил И. е осъждан. Той се е признал за виновен.

И двамата обвиняеми понастоящем се намират в затвора в гр. Пловдив.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ