Българските пенсионери внасят в родната туристическа индустрия едва 6 на сто от приходите, за разлика от своите връстници от останалите страни на Европейския съюз, които осигуряват 16 на сто от приходите в бранша. Тази горчива истина излиза на бял свят от данните на Европейската статистическа служба Eвростат, цитирана от Канал 3.  
По този показател след нас са само пенсионерите от Латвия. На челото на класацията са ирландците с 21 на сто, французите с 20 на сто и германците с 21 на сто.
 

От там лъсва и една друга огромна разлика, а именно, че само 10 на сто са пенсионерите сред туристите в България, докато средният за ЕС дял на пенсионерите е двойно по-голям и е 20 процента.

От данните на Евростат става ясно още, че България е желана най-вече от българските пенсионери. Две трети от почиващите у нас възрастни хора са българи, а 30 на сто са чужденци. Макар и скромен дял, нашите майки и бащи през 2014 г. те са донесли 35,6 милиона евро на туристическата ни индустрия. Това е средно по 21 евро разноски за възрастните туристи дневно - с 13,6 на сто по-малко, отколкото отделят останалите почиващи.

В Европа, оказва се, че и там пенсионерите предпочитат за отдих собствените си страни, но с тази разлика, че те осигуряват в ЕС средно 16 на сто от приходите в областта на туризма, като през 2014 г. техният принос се изразява в 65,6 милиарда евро оборот. В ЕС пенсионерите туристи харчат по около 13 на сто по-малко от останалите потребители на туристически услуги, което също не е без значение.