Пенсионираният полковник Хасан Атилла Угур призова властите в Турция да бъдат готови за отпор на втория опит за преврат с участието на САЩ и Великобритания, който според неговите данни е планиран за ноември, предаде БГНЕС. 
Сведенията ми са категорични, предупреждавам, че поредният опит ще бъде много по-кървав от този през юли и е крайно време да излезем от опиянението си на победители, подчертава полковникът пред проправителствения в.“Йени шафак“ и обяснява плана в детайли. Угур е ръководител на екипа, разследвал кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който е заточен на остров Имралъ, а полковникът е водил разпитите там в продължение на 8 месеца. 

„Никой няма правото да приеме, че гръбнакът на терористичните групировки като ФЕТО и ПКК е пречупен, че Америка повече няма да ни вреди и че мирът е настъпил в страната. Напротив, предстои огромен хаос в Югоизточна Турция, в провинциите Шемдинли, Юксекова или Къзълтепе, най-малко 15-20 души ще бъдат убити. Всички областни и общински центрове са посетени от служители в английското консулство. В западната част на Турция на 4-5 места ще има големи изненадващи взривове с мащабни поражения. Това ще бъде дело на кюрдските сепаратисти от ПКК или на бойците от "Ислямска държава". Целта е народът да се изсипе на улиците и да се провокират кървави безредици“, твърди полковникът.

И ако досега в многото конспиративни теории режисурата на преврата от 15 юли се приписваше на проповедника в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, а прякото участие на групировката му ФЕТО, както и на САЩ, ЦРУ и ФБР, в анализа си полковник Угур прави връзка с планирани действия на Великобритания. Той твърди, че британски морски пехотинци, базирани в Кипър, ще навлязат в Турция под предлог за очакван хаос. 

Според сведенията му, през последните 2,5 месеца англичани контактуват и се договарят отблизо с всички общности в югоизточната част на страната и по-специално с тези в Хаккари, Ван, Чатак, Силопи и Мардин. Тези хора са земеделци и арендатори на земи, а изведнъж банковите им кредити в размер на милиарди се оказаха изплатени, Англия ги финансира и погаси дълговете им, каква работа има при тези общности британският консул, категоричен е Угур. Той се позовава на публикация във високотиражния „Дейли експрес“ отпреди 4-5 дни, в която се съобщава за предстоящ втори хаос в Турция. 

„Кралството има 10 000 морски пехотинци в базата си в Кипър, които са в готовност да навлязат в Турция, за да гарантират сигурността и живота на намиращите се там 50 000 британски граждани, както и да изградят зони за безопасност. Евакуацията на британците ще бъде извършена по въздушен път“, цитира публикацията полковникът. Той предупреждава, че това на практика е британски план за нахлуване в Турция и че паралелно с инвазията ще има убийства на предварително набелязани хора. И когато тези събития започнат, ще настане невероятен хаос и исканата от британците гражданска война ще бъде факт, твърди бившият военен. 

„Този план ще бъде приведен в действие заради провала от 15 юли, дадоха си сметка, че натиснаха копчето по-рано от необходимото. В условията на гражданската война Америка ще обяви, че има много свои граждани в Турция и също ще навлезе, ще се намеси под предлог, че сме поискали помощ. Британците са в готовност със същия аргумент. Тогава какво ще стане с Турция, Аллах да ни пази, няма да е ясно кой кого убива, братя и съседи ще се избиват взаимно. Това ще бъде отмъщението им за онова, което не успяха да направят преди 100 г., именно заради това в продължение на 40 г. си отглеждат ФЕТО и ПКК. Зад всичко това ще стоят съвместните действия на САЩ и Великобритания. Когато 8 месеца разпитвах Йоджалан, запомних думите му: „На този свят и до днес всичко планират англичаните, а американците го реализират“, коментира полковникът. Той смята, че няма основание да се вярва на внушенията на турските политици, които се хвалят с арестите и с борбата си срещу ФЕТО, и така само хвърлят прах в очите на хората. 

„Например в МИТ /националната разузнавателна агенция/ имаше ли изобщо някаква чистка? Никой не може да ме убеди, че 8-10 хиляди щатни служители не са разбрали предварително за организацията на позорния опит за преврат. Напротив, знаели са от самото начало, но защо не се помръднаха дори? ФЕТО успя да завземе всички институции и сектори в страната, а не проникна никак в МИТ? За да се осуетят сценариите, трябва незабавно да се изгради национална бюрокрация, в МИТ и в командването на турските въоръжени сили да се привлекат чисти и почтени специалисти“, допълва полковникът. Според него вторият опит за преврат ще бъде извършен съвместно от кюрдските сепаратисти от ПКК и терористичната организация на Гюлен ФЕТО с прякото участие на все още неизкоренените военни, полиция, администратори и ситуацията ще бъде много по-различна от вече познатата от 15 юли. 

Според анализа на пенсионирания полковник, ако Турция не се отърси от опиянението си на победител и не вземе превантивни мерки, кошмарът ще се случи най-късно през ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!