Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, завърши без решение за конкретни действия в размирната страна. Вместо това заседанието се превърна в арена на обвинения между руските и американските представители в международната институция, предаде БНТ.
По време на извънредната среща представителите на Съединените щати, Обединеното кралство и Франция влязоха в открит конфликт с този на Русия. Трите западни сили обвиниха Москва, че подкрепя новия офанзивен план на своя съюзник – сирийският президент Башар Асад, в най-смъртоносната в продължаващата пет години и половина гражданска война. Когато сирийският посланик Башар Джафари бе повикан да говори, посланиците на Щатите, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест.

Американската представителка в Съвета за сигурност Саманта Пауър определи руските действия в размирна страна като „варварски“.

„Русия и Асад са извършили над 150 въздушни удара за последните 72 часа, убили са поне 139 души, ранили са още стотици и са опустошили велик близкоизточен град. Това са хора, които страдат през цели пет години и половина война. И все пак те наричат въздушните атаки „безпрецедентни“ в количество и качество“, смята Пауър.

Руският представител Виталий Чуркин на свой ред обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември, и западните сили в това, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от „терористични“ групи. Чуркин заяви още, че постигането на мир в Сирия към този момент е „почти невъзможна задача“.

„В резултат на невниманието на американската страна стотици въоръжение групи получават боеприпаси, територията на страната се бомбардира произволно и мирът е почти непостижим сега“, заяви Чуркин.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стeфан де Мистура призова всички заседаващи да намерят изход от положението в името на общото благо.

„Все още вярвам, че можем да обърнем хода на събитията. Доказвали сме го неколкократно преди“, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Към това мнение се присъедини и постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр, който добави, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от Щатите и Русия, „е единствената надежда“ в ситуацията.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември. Той също така обвини западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от „терористични“ групи, включително Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра).

„Постигането на мир е почти невъзможна задача сега“, каза Чуркин. Той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия все още иска прекратяване на огъня и подновяване на преговорите между страните в сирийския конфликт.

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр каза, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от САЩ и Русия, „е нашата единствена надежда“.