Пловдивският съд отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев, предаде току-що репортер на БЛИЦ. Държавното обвинение поиска тази мярка, за да се избегне опасността, чрез служебното си положение, обвиняемият да повлияе на свидетелите или да укрие документи от значение по делото.
Окръжен съд-Пловдив отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев с мотива, че има опасност да повлияе на разследването и да окаже влияние върху свидетели. Той е обвинен в три престъпления – вземане на подкуп в размер на 40 000 лв., присвояване на над 12 000 лв. и това, че е подписал и разрешил на определена фирма да работи по проект на общината с фалшиви документи.
 
Прокуратурата поиска и получи главата на кмета. Остро реагира Стефан Левашки – адвокат на градоначалника, който каза, че държавното обвинение няма нови доказателства, а проблемът е бил решен на други две инстанции, които освободиха Ради Минчев с парична гаранция 10 000 лв.
 
И адвокатът и обвиняемият бяха категорични, че ще обжалват пред Апелативния съд отстраняването от длъжност. Пред медиите в последната си дума кметът каза: „Винаги съм работил в полза на обществото в Перущица. Сега всички проекти, които имат много кратки срокове за кандидатстване и изпълнение, имат проблеми. Категоричен съм в своята невинност и не се чувствам виновен за нищо”.
 
Мотивът на защитата, че само и единствено кметът може да подкрепя и даде тласък на проектите на община Перущица, не впечатли прокуратурата. Не бе взето под внимание и това, че в началото на заседанието пред съда беше представена декларация за подкрепа на кмета от страна на общинските служители. 


Кметът на Перущица от ДСБ беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди две седмици и беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебното си положение. Впоследствие беше пуснат под гаранция и се върна на работа.

Разследването по случая продължава.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!