Хакнати имейли, лъжливи акаунти в “Туитър“, клеветнически твърдения и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за висшия дипломатически пост в международната общност – генерален секретар на ООН, пише вестник The Guardian .
Евентуалният победител ще се издигне до светски светец, посланик на мира и глас на бедните и подтиснатите. Но пътят до тази възвишена позиция е павиран с мини и капани.
 
В понеделник Съветът за сигурност на ООН ще проведе петото от серията гласувания по избира на победител сред останалите девет претенденти. 

В крайна сметка конкуренцията и договорките сред големите сили ще определи победителя. 
Най-косвеното съперничество в надпреварата тази седмица, например, ще бъде изиграно на хиляди километри от централата на ООН, в столицата на България София. 

След като официалната българска номинация, Ирина Бокова – ръководител на ЮНЕСКО, се представи под очакванията при вотовете в Съвета за сигурност, задкулисна капания започна да я заменя в Кристалина Георгиева, комисарят по бюджета в ЕС, победена при първоначалната борба за спечелване на номинацията. Появата на серия от статии с нападки към Бокова, в британската преса и другаде, я накараха да се оплаче от „непристойна“ клеветническа кампания. 

Изходът от тази горчива борба ще бъде решен след вота в понеделник от българския премиер Бойко Борисов, отбелязва в заключение The Guardian, цитиран от "Фокус".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ