Очна ставка между двама свидетели, които твърдяха тотално различни неща, втрещи пловдивските съдии. Днес се гледа делото за поръчковото убийството на пловдивския бизнесмен Огнян Харизанов – Оги Лудия, който бе застрелян през 2007 година пред очите на жена си и детето си от килър в Родопите.
По делото се явиха свидетелите Драган Стойчев и Илия Киряков. На въпрос на съдията познават ли се Драган Стойчев отговори, че никога не е виждал Киряков, че никога не му е носил ловна пушка и не му е предлагал да я продава. Илия Киряков, обаче, бе категоричен, че познава Стойчев, че той е отишък в дома му и му е занесъл ловна пушка, поискал е за оръцието 700 лв.
 
„Казах му, че в момента нямам пари и утре-вдругиден ще се разберем”, каза свидетелят. Синът на застреляният бизнесмен Атанас, който тогава е била на 10 години, си спомни, че във вечерта на разстрела са били с майка си, баща си и техни приятели на вилата в Родопите. „Аз си играех с едно приятелче Майкъл горе в хола, когато чухме изстрели. Отидохме на терасата и видяхме баща ми да лежи на земята. Веднага го откараха с линейка в болницата, а мама се качи при нас. Опитвам се да забравя този кошмар доколкото мога”, каза младежът.
 
В залата бяха внесени три ловни пушки, сред тях е и оръжието, с което се предполага, че е извършен разстрелът. Съдът обаче е разпоредил на предишното си заседание, освен оръжието на престъплението, да бъдат доставени не две, а три сходни пушкала, които да бъдат разпознати от свидетели. Затова и заради неявяване на много свидетели делото бе отложено за 24 октомври.
 
Както БЛИЦ съобщи, бизнесменът Огнян Харизанов бе ликвидиран от килър, който го е дебнал скрит зад бор в близост до вилата му. След разстрела килърът е поръсил следите си с черен пипер, за да заблуди следовото куче. Случаят дълго години тъна в графата „Неразкрити”. Миналата година прокуратурата повдигна обвинение за Божидар Атанасов. Според разследващите той е приел поръчката за мокрото дело. До момента Божидар Атанасов категорично отрича да е свързана с това. Той е обвинен и в разстрела на пловдивския митничар Георги Дребчев, извършен през 1999 година в Пловдив. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ