С прецизен авиационен удар е унищожен команден център и щабът с главатарите на новата проамериканска групировка „Свободна армия на Идлиб” (САИ). Според сирийските медии са загинали 21 души.
Не е известно кой е ликвидирал бандитите. Медиите дават противоречива информация, но най-вероятно това е съвместна операция на руски и сирийски военни.

Вероятно именно сирийското разузнаване обозначило точното място на съвещанието на новата ислямска коалиция, а спецназовци-авионасочвачи са посочили на самолетите точното разположение на терористичния щаб.

Граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб практически изцяло е контролирана от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” и нейни съюзни банди. От Идлиб ислямистите редовно изпращат подкрепления, въоръжение и боеприпаси за Алепо. Около една трета от региона я владее „Свободната сирийска армия”.

Американските спецслужби създадоха САИ за противопоставяне на правителствените сили, твърдят сирийски медии. Гръбнак на групировката са банди от Свободната сирийска армия, „Северната дивизия на ССА” и „13-а дивизия на ССА”, както и въоръжените формирования на „Лива Сукур ал-Джабал”.

Новата коалиция на ислямистите има за цел да обедини в своите редове максимален брой групировки и да открие нов фронт против армията на Асад.

Командир на САИ станал бившият капитан правителствената армия Хасан Хаджа Али, твърдят медиите на опозицията.

На 20 септември от руски военни кораби бяха пуснати три управляеми ракети „Калибр” по предварително разкрит център за координация на операциите в Дар Езза в западната част на Алепо около планините Сам’ан. В резултат бяха убити 30 израелски, американски, турски, саудитски, катарски и британски офицери от разузнаването. Тези офицери ръководили провеждането на терористичните удари в Алепо и Идлиб.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ