Само петима души, седели някога зад президентското бюро в Овалния кабинет в Белия дом, са живи днес. И никой от тях не подкрепя Доналд Тръмп. Такава статия пусна в разгара на предизборната надпревара официалният сайт на кандидата на демократите Хилари Клинтън.
От екипа на кандидат-президента правят любопитна „справка” от изказвания на бивши американски държавни глави. Трима от петимата са демократи и едва ли е изненада, че те горещо подкрепят кандидата на своята партия. Настоящият президент Барак Обама дори направи доста силно изказване по време на конференцията на демократите като заяви: „Никога не е имало мъж или жена – нито аз, нито Бил, никой, по-квалифициран от Хилари Клинтън да служи като президент на САЩ”.
 
Още по-малко учудваща е подкрепата, която Хилари получи от Бил Клинтън – освен че е демократ, все пак той е и неин съпруг. По думите му, тя е „уникално подготвена да сграбчи възможностите и да намали рисковете, пред които сме изправени”. „Можете да я пуснете на която и да е гореща точка, да изберете една, да се върнете след месец и някак, по някакъв начин, те ще направила нещата по-добри. Просто тя е такава”, похвали я Бил.
 
Оценката на Джими Картър не се различава много от неговата: „Както знаете, Хилари винаги е показвала желание да се заеме с най-трудните предизвикателства и да доведе нещата докрай”. Той продължава да я хвали, наричайки я защитник на човешките права със „стабилна ръка” и „силно сърце”.
 
Какво, обаче, смятат за кандидатурата й двамата живи президенти от Републиканската партия? Двамата Буш – Джордж Х. У. Буш-старши и Джордж У. Буш-младши, досега не са се появявали на нито едно предизборно събитие на съпартиеца си Доналд Тръмп. Племенница на 92-годишния президент заяви, че той бил разкрил, че ще гласува за Клинтън. Тази информация не беше потвърдена, нито отречена.
 
Предшественикът на Барак Обама пък се въздържа от всякакви изявления.
 
„Никой от тях не се е показвал на събитие на Тръмп. Никой от тях не е бил виждан на предизборно мероприятие. И никой от тях не планира да даде президентската си подкрепа за тези избори. Това е просто безпрецедентно. И казва много”, пишат от hillaryclinton.com.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ГОРЕЩИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ДЕБАТ МЕЖДУ ХИЛАРИ КЛИНТЪН И ДОНАЛД ТРЪМП ТАЗИ НОЩ!