Един от най-изобретателните столични играчи Стоимен Врагов - Стойчо Белязания е искал да източи водещи лизингови компании с мафиотска схема. До този извод са стигнали разследващите, след задълбочено проучване на съмнителната му дейност, научи БЛИЦ.
Преди дни полицаи стана ясно, че служителите на МВР са претърсили десетки обекти и автомобили, собственост на Врагов и подставените му лица. Срещу Врагов най-вероятно ще бъде повдигнато обвинение за лихварска дейност, осъществена през последните 10 години. Сенчестият бизнесмен е известен като автотърговец номер едно на мафията, през последните 5 години почти всички автомобили с немски регистрационни табели, шофирани в България, са внесени и доставени на клиенти с негово посредничество.

Чрез сложни юридически хватки и благодарение на баща си  влиятелен фактор от софийския КАТ, Стойо Белязания е източвал ДДС от покупко-продажба на тузарски автомобили, като е ощетявал както купувачите, така и продавачите на тежките возила.

Разследването срещу Стоимен Врагов е стартирало преди година, след сигнал, подаден от австрийските власти, които все още разследват шумния фалит на най-голямото си лизингово дружество "Хипо лизинг". Преди 5 години компанията фалира, а впоследствие се оказа, че в България са се вършели грандиозни схеми и злоупотреби, които са ощетили австрийците с близо 50 милиона егро. Най-голям дял в измамите е имал слабо известния на широката публика, но отлично познат в ъндърграунда Стоимен Врагов.

БЛИЦ научи, че Белязания е ползвал фирми бушони, като "Антонио Ауто" и "В-груп Интернеънъл", което са се управлявали от македонски граждани.

С тяхна помощ е прекарвал луксозни автомобили от марките "Мерцедес", "Порше", "Бентли" и "БМВ" през Германия, за които не е плащано ДДС в размер на стотици хиляди левове. 

Врагов е въртял игрите си близо 10 години и е ударил в сърцето една от известните столични фирми "Хипо лизинг", твърдят пред БЛИЦ прокурори.

"Схемата, по която е действал Стойо Белязания, е следната - той взима кола, собственост на "Хипо лизинг", да речем за 120 000 евро. Веднага я препродава за около 100 000 на трето лице с уговорката, че ще покрива месечните вноски до края на периода и активът ще бъде прехвърлен на ползвателя до края на периода. По тази схема е прехвърлил между 170 и 215 автомобила.

По някое време Стоимен Врагов спира да плаща вноските, естествено лизингодателят блокира сметката на третото лице и се активизират записаните заповеди по лизинговите договори на физически и юридически лица. Така съвестните купувачи, които уж са купили по-евтино скъпа кола я плащат двойно, а Стоимен остава чист и оперира с техните пари", разкриват криминалисти.

От схемите му са пострадали стотици известни клиенти на "Хипо лизинг". Самата компания попадна преди около 2 години в бездната на фалита.

Задигнатите пари Стоимен инвестирал в строителство на жилищни сгради и развиване на лихварска дейност. Той е давал заем до 500 000 евро, като имал договорка с мутри да събират вземанията му при забавяне на длъжника.

По всяка вероятност на Стойо Белязания ще бъдат повдигнати обвинения и за лихварска дейност. 

Ивайло КРАЧУНОВ