Докато не бъде обявен кандидатът на ГЕРБ много трудно могат да се правят каквито и да било прогнози за президентските избори. Това каза социологът от „Алфа рисърч” Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ.
„В странна ситуация сме да нямаме все още кандидат, но пък съвсем скоро предстои да разберем”, коментира тя.
 

„Измислят доста странни начини да бъдат предвестници на една победа – дали си се кандидатирал пръв, дали си се кандидатирал последен”, каза тя и добави, че това съвсем не е фактор за успеха на един кандидат, не и основният.
 
Според нея това кога ГЕРБ ще представи своята кандидатура за президент не е убедителен и силен аргумент за постигането на успеха. В същото време ставаме свидетели на бързо създаване и разпадане на съюзи като Димитрова даде за пример АБВ и БСП.
 
Социологът посочи, че при липсата на опонент се катализират раздорите между политическите сили като най-ярък пример за това са АБВ и БСП, но има и други, „не така драматични”. В този смисъл мълчанието на ГЕРБ за кандидатпрезидентската им двойка може да се каже, че работи в тяхна полза.
 
„В началото на политическия сезон вече отлагането на обявяването на кандидатурата не работи в полза на ГЕРБ, защото все по-силно става недоумението на хората – дали могат да извадят силен кандидат в последния момент”, коментира Димитрова.
 
Тя изтъкна още, че при измерването на доверието към лидерите на партиите не трябва то да се прехвърля автоматично към кандидатите за президент на съответната партия. Тя уточни още, че при допитването въпросът за личности като Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Бойко Борисов е зададен в качеството им на водачи на партии, а не на министри.
 

„Хората подкрепят определеността – да си ясен, да си точен, да е ясно кого подкрепяш”, каза Димитрова и добави, че в този смисъл излизането на ДСБ в опозиция е свалило значително доверието към лидера й. „Това причинява и тези щети по рейтинга на Радан Кънев”, допълни Димитрова. „Неизвестността, липсата на последователност е винаги проблем за който и да е политик”, обясни тя.
 
„Колкото по-интересна е предизборната кампания, с ярки дебати, толкова по-голям интерес и толкова по-голямо участие, което е важно за всяка една демокрация”, заяви Димитрова.
 
Относно заявената готовност за гласуване на референдума тя поясни, че обикновено по-малко хора отиват до урните, отколкото са посочили в допитванията. 
 

Димитрова беше категорична, че президентът ще бъде излъчен на втори тур. Към момента шансове да се класира на балотажа показва БСП, но такива прогнози не могат да се правят предвид липсата на кандидат на ГЕРБ.