Всички сме имали от онези дни, в които се чувстваме смазани от неспиращо главоболие. Това може да бъда толкова досадно, че да превърне и най-простите ежедневни задачи в трудни за изпълнение. Най-често причините за появата на главоболие са стрес, безпокойство, проблеми със синусите, мигрена, липса на сън, дехидратация и др.
В някои от случаите намесата на конвенционалната медицината е наложителна, но в други има алтернативни начини да се справите с напрежението в главата си, пише Lifehack.

Вижте тези 10 решения за справяне с главобола, които може да изпробвате следващия път, преди да прибегнете към лекарства.

1.    Пийте вода.

Може би не знаете, но дехидратацията води до главоболие. В този случай единственото, което може да ви помогне е рехидратация на организма. Може да изпиете една чаша вода веднага щом усетите първите симптоми на главобол и да продължите да приемате по-малки количества в продължение на деня. Освен това може да пиете спортни напитки – те съдържат електролити, които помагат за облекчаване на напрежението. Важно е да избягвате напитки като кафе и алкохол, тъй като те допълнително дехидратират организма ви.

2. Опитайте горещи или студени компреси.

Ако главоболието ви е причинено от проблеми със синусите, то най-доброто алтернативно лечение е студеният компрес. Поставянето на пакет с лед на челото ще замрази болното място и това ще облекчи болката. Може да увиете леда в кърпа или дори да използвате замразените зеленчуци от фризера, но никога не поставяйте ледените кубчета директно върху лицето си.

Топлите компреси имат противоположен ефект – те отпускат напрегнатите мускули, което е добро решение за облекчаване на болки в главата, причинени от стрес и напрежение. Горещите компреси се поставят в областта на тила и се задържат там в продължение на няколко минути. Ако страдате от хронично главоболие, всяка вечер преди лягане може да топите ходилата си в топла вода за 10 минути. Дори и да не постигнете ефектът „Уау“, със сигурност няма да ви навреди.

3.  Приемайте повече ниацин (витамин В3).

Богатите на витамин В3 храни имат много благоприятно влияние при главоболието. Ниацинът се съдържа в пилешкото месо, риба тон, сьомгата, фъстъците, пълнозърнестата пшеницата, зелените зеленчуци, черния дроб и др. Ако не обичате никоя от изброените храни, може да приемате този витамин и като добавка. Само внимавайте с количествата, защото прекомерният прием на веществото има неприятни странични ефекти.

4.    Яжте бадеми.

Не много известен факт е, че бадемите действат като болкоуспокояващо, тъй като съдържат салицин. Освен че облекчават главоболието при наличието на такова, те могат да бъдат използвани и като превантивна мярка.

5. Мента.

Растението има успокояващ ефект. Може да пиете чай от мента или да използвате ментово масло, с което да масажирате слепоочията, челюстта или тила си. Освен за самата болка в главата, тази алтернативна терапия помага и за преодоляване на съпътстващи симптоми като гадене и повръщане.

6. Намаляване на светлината.

Най-честите причини за мигрени са сензорните стимули. Доказано е, че светлината може да подсили болката ви. Изключването на светлините наоколо може да ви донесе мигновено облекчение. Носенето на очила е добра алтернатива, ако сте навън и няма как да намалите притока на светлина около себе си.

7. Акупунктура.

Според китайската медицина тази терапия помага за стимулиране и подобряване на енергийния поток в човешкото тяло. Анализ на здравната организацията Cochrane доказва, че терапията с игли има изключително благоприятно въздействие при мигрени. Особено полезна е за хора с епизодични и хронични болки и напрежение в областта на главата.

8. Медитация.

Данните за влиянието на медитацията при главобол са ограничени, но има информация, че редовното ѝ практикуване намаля честотата на поява на мигрени и засилва устойчивостта към болка като цяло.

9. Разтягане.

Специални упражнения за разтягане на определени мускули могат да доведат до значително облекчаване на болката. Подходящи в подобно случаи са: движение на главата нагоре, надолу и в страни; раздвижване на раменете и притискане на дланта в областта на челото и от двете страни на главата. За да постигнете по-добри резултати е препоръчително да правите тези упражнения поне два пъти дневно по 20 минути.

10. Масаж.

Изследване доказва, че редовното ходене на масаж намалява честотата на поява на главоболие и подобрява съня.