Не желаем да ставаме буферна зона и да се превръщаме в бежански лагер, коментира пред журналисти в Кърджали евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той посочи, че от ВМРО настояват лагерите за бежанци и мигранти в страната да бъдат закрити, а не да бъдат от закрит тип, и обитателите им да бъдат върнати.

Запитвали ли сте се как афганистанци се озовават на българско-турската граница, попита Джамбазки и заяви, че политическият разговор за граничните райони става все по-важен и всички трябва да са наясно, че българските военнослужещи не пазят само българската граница, но и тази на Европа, съобщава "Дарик".

Евродепутатът отбеляза, че държавата се опитва "да покрие плътно" българско-турската граница, но в същото време в зоната на отговорност на граничния отряд в Смолян, който пази българско-гръцката граница, няма преградно съоръжение. Джамбазки посочи също, че Гърция все още е място, в което мигрантите не биват регистрирани, за разлика от практиката в България.

Помолен за коментар, евродепутатът и заместник-председател на ВМРО определи като изключително нелепа позицията на македонското министерство на външните работи по повод на поругаването на българската паметната плоча на Каймакчалан. Той обясни, че ще подаде подписан от него сигнал до всички посланици в ЕП, до членовете на ЕК, комисари и политически групи. Джамбазки уточни, че плочата не е била счупена от македонския журналист, но в случая значение има поведението му, което той определи като изключително унизително, нехристиянско и нечовешко.

Заместник-председателят на ВМРО бе в Кърджали, за да присъства на възстановително събрание на местната партийна структура, която от две години не функционира.