Руският депутат Пьотр Толстой, който заяви, че руснаците ще изкупят цяла България, беше излъчен от партията на Владимир Путин "Единна Русия" зазаместник-председател на руската Дума. На 6 февруари той беше избран за член на ръководния орган на "Единна Русия"- нейния Висш съвет, а при парламентарните избори на 18 септевмри беше избран за депутата.

На свиканото вчера заседание на ръководните органи на партията, Толстой определен за един от петима заместник-председатели от президентската фракция.

За председател на Думата е предложен Вячеслав Володин, който е посочен за поста лично от Путин. Той ще смени в председателското кресло Сергей Наришкин, който беше назначен за директор на руското външно разузнаване.

В изборния ден Толстой заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи цяла България, след като вече е купила половината Черноморие.

Новоизбраният руски депутат и телевизионен водещ Пьотр Толстой се учудва защо в България са се превъзбудили толкова от изказването му, че руснаците ще изкупят България. Той подчерта, че думите му са били шега и съжалява, че отсъствието на чувство за хумор е произвело толкова шум у нас.

"Разбира се, че това беше шега, и много съжалявам, че отсъствието на чувство за хумор произведе толкова шум в дружеска България. Ставаше дума за следното - журналист ме попита защо руснаците си купуват апартаменти на българското крайбрежие. Аз казах - те навсякъде купуват, в други държави също, но ако нещо - ще купят цялото крайбрежие. Казах го на шега и не вложих зла умисъл. Учудвам се защо нашите български приятели така лесно се превъзбудиха от тази новина", коментира Толстой в предаването на bTV "120 минути".