Бельо ли са чорапите, или не. Върху този въпрос се концентрира дело в Пловдивския районен съд, до което се стигна след оспорване на глоба от 1000 лв. за магазин за дрехи втора употреба, засечен да продава и чорапи, пише "Марица".

Продажбата на дрехи за деца до 1 година, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки секънд хенд е забранена с наредба от 2005 г., а при проверка на здравните инспектори в търговски обект в Пловдив сред другите стоки са намерени и 447 чифта употребявани чорапи употребявани с „видими признаци на износване и дефекти”. Наложена е санкция от 1000 лв., обжалвана от собственичката на магазина с аргумента, че не е знаела, че чорапите са бельо.

Така в съда се стига до умуването дали чорапите трябва да бъдат квалифицирани по този начин, защото в наредбата за магазините втора употреба ясни указания по въпроса няма.

Намира се обаче друга наредба - за хигиенните изисквания на облеклото на деца до 14 годишна възраст, в сила от 1979 г., в която в раздел „бельо” изрично са посочени чорапите и чорапогащите. На това основание магистратите потвърждават, че има нарушение, но с мотива, че то е първо за търговката, намаляват санкцията от 1000 на 200 лв.