Американският професор Алън Лихтман от университета във Вашингтон, който в продължение на 30 години безпогрешно предсказва кой ще е следващият президент на САЩ, смята, че след Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом ще влезе Доналд Тръмп, пише в. „Вашингтон Пост“.
„Никой не знае точно кой ще спечели на 8 ноември, — но един човек е сигурен в резултата: професор Алън Лихтман, който съвсем точно предсказа резултатите от всички президентски избори от 1984 година", обяснява изданието.

Методът, на базата на който работи Лихтман, няма нищо общо с гадаенето, конните надбягвания или социологическите проучвания, а основан на система, която той нарича „Ключовете за Белия дом“. Става дума за 13 въпроса, на които може да се отговори само с „вярно“ или „невярно“. В случай, че отговорът на повече от шест въпроса е „вярно“, това винаги е в полза на този, чиято партия е в момента на власт, в случая Демократическата. Ако отговорът на шест или повече от въпросите е „невярно“, избирателите ще гласуват против партията на властта — т.е. за кандидата на републиканците.

13-те въпроса от списъка на Лихтман гласят:
1. Мандат на партията: След изборите в конгреса управляващата партия има повече места в палатата на представителите, отколкото след предните аналогични избори.
2. Надпревара: кандидатът на управляващата партия няма особени конкуренти.
3. Кандидат на управляващата партия е настоящият президент.
4. Няма трета партия или независим кандидат, който да играе някаква значителна роля.
5. Икономиката на страната в краткосрочна перспектива: по време на предизборната кампания икономиката не е в състояние на рецесия.
6. Икономиката в дългосрочна перспектива: реалният ръст на БВП на глава от населението по време на настоящия президентски мандат е повече или равна на БВП по време на предишните два мандата.
7. Промяна в политиката: действащата администрация осъществява значителни промени в националната политика.
8. Социална нестабилност: за времето на настоящия президентски мандат не е имало дълги периоди на социално напрежение.
9. Скандал: действащата администрация не е въвлечена в голям скандал.
10. Неуспех в отбранителната сфера/във външната политика: действащата администрация не е допуснала сериозни грешки на международната арена или във военната сфера.
11. Успех в отбранителната сфера/във външната политика: действащата администрация има сериозни успехи на международната арена или във военната сфера.
12. Харизмата на кандидата на управляващата партия: кандидатът на управляващата партия е харизматичен или е национален герой.
13. Харизмата на конкурента: кандидатът на партията на конкурента не е харизматичен или не е национален герой.

Според Лихтман Тръмп може да победи, защото: на изборите в конгреса демократите се провалиха, настоящият президент не се кандидатира. По време на втория си мандат Обама няма никакви сериозни политически промени в духа за реформата във здравеопазването, няма никакви сериозни постижения в отбранителната сфера и във външната политика. И още един фактор - харизмата на кандидата на управляващата партия: Хилъри Клинтън не е Франклин Рузвелт, казва професорът, като допълва, че заради личността на Доналд Тръмп му е по-трудно да предскаже резултатите от изборите тази година, отколкото предишните осем пъти.

„Още една точка и демократите ще са повалени“, — пояснява Лихтман. Такава точка, според професора по история в Американския университет в окръг Колубмия, може да бъде въпросът за кандидата от трета партия. Става дума за Хари Джонсън — кандидатът от Либералната партия, който, от гледна точка на експерта, може в резултат да набере значителен брой гласове, т.е. да бъде сериозна конкуренция на Тръмп и Клинтън.

Източник: Монитор