Въпреки че, голяма част от света е покрита с интернет сигнал по един или друг начин, все още има места, където надеждната високоскоростна интернет връзка липсва. AT&T стартира проект, който може да се справи с това. Проекта е наречен AirGig и  ще използва електропроводите и милиметрова вълнова технология за излъчване на интернет сигнал почти навсякъде, където има електричество.

AirGig разчита на евтини пластмасови антени, поставени на електрическите стълбове. Тези антени излъчват и усилват милиметровия вълнов сигнал с помощта на магнитно поле, което се движи около или близо до електропроводите, но не по самите тях. След като сигналът започне да бъде излъчван, идеята е, всеки, който има Wi-Fi устройство да може да улови сигнала. AT&T казва, че системата AirGig ще може да достигне скорост съперничеща на настоящата 4G LTE връзка и очаквания 5G мобилен интернет.

Системата в момента се тества на външните съоръжения на AT&T, като се очаква да бъде изпробвана в реални условия през следващата година.

Милиметровите вълни вече са показали своята приложимост за предаване на широкочестотен сигнал. По-рано тази година, система, която използва тази технология предаде данни с 6 Gigabits  в секунда, поставяйки нов световен рекорд за безжичен пренос на данни. Технологията, която разчита на електромагнитните вълни, които са по-дълги от рентгеновите лъчи, но по-къси от радио вълните и се намират в 10 мм до 1 мм обхват са известни като изключително високочестотни вълни, имат и други приложения, включително за следене на сърдечния ритъм, системи за безопасност в автомобили, както и скенери за багаж.

Проблема, с който от AT&T ще трябва да се справят е, че за излъчването на милиметрови вълни трябва директна видимост между антените, така че ще бъде важен компонент при монтажа, като може да доведе до потенциални прекъсвания ако птици или катерици седят върху антените. Технологията може да се използва за доставка на интернет, улавяйки сигнала от други технологии, като оптични кабели и предавайки го в райони без достъп до интернет.

Ако тестовете в реални условия се окажат успешни, технологията ще предлага евтин начин за предоставяне на интернет услуги за тези, които се нуждаят, тъй като монтажа не изисква изграждането на нови линии или поставянето на стълбове. AT&T твърди, че технологията може да помогне на компаниите за комунални услуги, като ги предупреждава за проблеми по електрическите линии, където са монтирани антените и помагайки за отчитането на изразходваната енергия.