Шведите от Volvo повдигнаха завесата пред дългоочакваното комби V90 Cross Country, с което допълниха серията 90. Скандинавците имат почти 20-годишни традиции в производството на солидни автомобили за всякакви пътища и всякакви метеорологични условия.

Гамата от модели Cross Country на Volvo постоянно расте и представлява важна по значимост част от портфолиото на шведския производител. През последните години клиентите на луксозни автомобили търсят все по-богат на преживявания начин на живот, който понякога ги отвежда извън отъпканите пътища. „Новото Volvo V90 Cross Country взима елегантния силует на V90 и го трансформира в автомобил за всякакви пътища, който предоставя безопасност, комфорт и динамика в комбинация с висока проходимост и авантюристичен дух”, каза Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo.

Увеличеният до 210 мм просвет дава възможност на повдигнатото комби да се изкачи високо в планините.
Увеличеният до 210 мм просвет дава възможност на повдигнатото комби да се изкачи високо в планините.

Новото Volvo V90 Cross Country носи изненадваща и интригуваща комбинация от здрав, мощен екстериор и луксозен, скандинавски интериор. То ще продължи истинската традиция на Volvo Cross Country по нов начин с висока проходимост извън пътя, облечена по най-елегантния и изискан начин. Дизайнът на Volvo V90 Cross Country ясно го откроява в тълпата, а солидният му характер изненадва с разкошен интериор, който предоставя необичайно високо за сегмента ниво на лукс и комфорт. Моделът е оборудван с всички удобства за забавление, въведени при новото S90 и V90, включително висококачествената аудиосистема Bowers & Wilkins.

V90 Cross Country се отличава от стандартното V90 с нови брони и защитни панели по каросерията.
V90 Cross Country се отличава от стандартното V90 с нови брони и защитни панели по каросерията.

Външният дизайн на V90 Cross Country излъчва солидна динамична проходимост, на която автомобилът е способен и същевременно предлага екстериор с елегантни елементи. Освен с увеличения до 210 мм пътен просвет, новият модел се отличава от стандартното комби с нови брони и защитни панели по периметъра на цялата каросерия. Дължината на модела е 4,94 м, широчината е 1,88 м, височината – 1,54 м, а междуосието е 2,94 м. Благодарение на увеличения с 65 мм просвет, новото V90 Cross Country има преден ъгъл на атака от 18,9 градуса, а задният е 20,7 градуса. Теглото на автомобила е 1920 кг.

 

За задвижването на V90 Cross Country ще се предлагат два бензинови и два дизелови турбодвигателя.
За задвижването на V90 Cross Country ще се предлагат два бензинови и два дизелови турбодвигателя.

За задвижването на новото Volvo V90 Cross Country ще се предлагат два бензинови и два дизелови турбодвигателя. Бензиновите са 2,0-литрови – Т5 с мощност 254 к.с. и Т6 с 320 к.с. Дизеловите са също 2,0-литрови – D4 с мощност 190 к.с. и D5 със запас от 235 к.с. Последният е оборудван със система PowerPulse, предназначена за отстраняване на турбодупката при дизелите. Всички двигатели са от серията Drive-E и са съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия, като само за дизеловия мотор със 190 к.с. се предлага стандартно 6-степенна механична трансмисия. С този двигател Volvo V90 Cross Country ще изразходва едва 5,1 литра на 100 км, което го прави най-икономичната версия на повдигнатото комби. Ускорението от 0 до 100 км/м отнема 8,8 секунди. Най-динамично ще бъде комбито с по-мощния бензинов агрегат и ще се ускорява от 0 до 100 км/ч да 6,3 секунди, като максималната скорост ще достига 240 км/ч.

Разкошният интериор предоставя необичайно високо за сегмента ниво на лукс и комфорт.

Разкошният интериор предоставя необичайно високо за сегмента ниво на лукс и комфорт.

Новото V90 Cross Country е разработено върху платформата SPA на Volvo и е преминало през строги изпитвания, за да се гарантира, че може да издържи в екстремни условия. Комбито е направено да издържи при всякакви температури - от секретните изпитателни съоръжения в мразовития север на Швеция, където температурите редовно падат до минус 40 градуса по Целзий, до изгарящите пустини на Аризона, където Volvo провежда изпитателната си програма при високи температури. С едни от най-свирепите зими на планетата и над 77% от страната, покрити с гори и езера, Швеция е правилното място за разработване и тестване на автомобили с екстремна издръжливост и проходимост при всякакви метеорологични условия. Производството на новото V90 Cross Country е предвидено да започне тази есен в завода на Volvo в Швеция.

Обемът на багажника е 913 литра, а при сгъване на задните седалки достига 1526 литра.

Източник: Монитор бг