Москва успя да надиграе Вашингтон по сирийския въпрос. Според журналистите от канадското издание The National Post, това се е случило въпреки всичките насмешки и предсказания от страна на стопанина на Белия дом Барак Обама за това, че Русия ще потъне в сирийското блато.
Например, в материала, цитиран от РИА Новости, се отбелязва, че само преди година американският президент е предсказал, че Русия „ще се опари в Сирия и ще си тръгне засрамена от своето приключение в Близкия Изток”, докато в реалност Москва направи промени хода на гражданската война.
 
Освен това, добавят авторите, забравяйки за миналогодишния сарказъм на Обама, Русия и САЩ са постигнали споразумение за Сирия. Ако то бъде приложено на практика, Москва и Вашингтон ще започнат да атакуват заедно терористите от „Ислямска държава” и „Джабхат ан Нусра”.
 
Авторите посочват, че Обама се е присъединил към „въображаемото сирийско блато”. Изданието добавя, че американският лидер изглежда слаб и само отговаря на действията на Москва в Близкия изток, докато президентът на Русия Владимир Путин е „спечелил статута на незаменим арбитър за съдбата на Сирия”.
 
Журналистите отбелязват, че Русия укрепва и другите си позиции в Близкия Изток, включително в Иран, подобряването на отношенията с Турция. Освен това, Израел и Палестинската автономия разглеждат възможността да започнат преговори на руска територия.
 
В  материала се казва, че Москва преследва в региона две основни цели: да спре разпространението на радикалния ислям и да прекрати серията от държавни преврати в страните.
 
Изданието пише, че успехите в Близкия Изток са накарали САЩ и ЕС се съобразяват с Русия, а Вашингтон е принуден да се приспособява към руската линия.