Успешното изпълнение на договорените със САЩ споразумения ще даде предимства при продължаването на разговорите за безвизово пътуване на българите. Това заяви министър Румяна Бъчварова пред "Фокус", след като подписа със секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън във Вашингтон прилагащо споразумение към споразумението на България и Съединените щати за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.
Министър Бъчварова заяви, че изготвеното в необичайно кратки срокове споразумение урежда детайлите по осъществяването на обмен на информация между българската и американската страна. По думите й, то е изключително важно, защото дава много възможности за работата на службите и в двете държави по ограничаване на тежката престъпност, на нелегалния трафик, на терористичните заплахи, съобщи "Фокус". 

"За България има значение фактът, че е първата европейска държава, която финализира това споразумение и го подписва", подчерта вицепремиерът и посочи, че това показва доверие и добро сътрудничество.

“Ние имаме възможност да правим проверки в по-широк кръг бази данни, които да ни ориентират за характера на потока, минаващ през България, да ограничат опасността от преминаване на чуждестранни бойци или на хора, които са заподозрени в участие в терористични мрежи. Може да се каже, че резултатът от прилагането на това споразумение означава по-висока сигурност и по-добра превенция на тези основни проблеми", каза още Бъчварова.