В архитектурния резерват Ковачевица се проведе за първи път фолклорен събор под надслов “Минало в бъдещето”. Наследници на майстори занаятчии демонстрираха старите забравени техники за изработка на различни предмети на бита.
Майстори ковачи, грънчари, дърворезбари и калайджии демонстрираха на главната улица в село Ковачевица красотата на старите занаяти и бит. Много туристи, дойдоха специално за събитието, за да се докоснат до българските традиции, съобщи БНТ.

"Преди всичко това нещо го правиме, за да може да доведеме децата в миналото, което е било. Нека да видят и хубави неща, които нашите предци са живели, нашите деди" - заяви Кирил Джуглев – кмет на село Ковачевица.

Много от децата, които бяха днес на събора, за първи път хващаха в ръцете си глина или длето. С помощта на майсторите занаятчии те изработваха глинени гърнета, вази, купички и други сувенири.

"То много хубаво е да се работи с глина, хубаво е то е нещо като обичай – правиш народни съдове" - каза Катерина Стоянова.

"Това са нашите традиции и децата трябва да се занимават с това, да ги обичат" - допълва Янка Стоянова.

Организаторите на фолклорният събор “Минало в бъдещето“ имат за цел да представи пъстротата на фолклорното изкуство от Неврокопския край и да насърчават приемствеността между поколенията за опазване на българските традиции и обичаи.