САЩ искат да въведат безполетна зона в Сирия само за руските и правителствени войски, макар самите те да не са в състояние да контролират ситуацията, заявил бившият агент на британската МИ-6 Алистър Крук в интервю за RT.
Според Крук, прекратяването на полетите на военни самолети в Сирия би било неразумно.

„Това практически е безсмислено. Ако, разбира се, вие не искате да изместите баланса на силите в полза на джихадистите” – отбелязва Крук. Според него, не е изключено Вашингтон да преследва и тази цел.

Крук подчертава, че безполетната зона не е най-добрата идея, тъй като САЩ не контролират джихадистите. Всички групировки отхвърлят прекратяването на огъня, което им е наложено отвън, те не са негови участници.

„Те (ислямистите) неотдавна прегрупираха силите си и набраха нови хора. Затова от безполетната зона ние можем да очакваме само ожесточени бойни действия на земята” – счита бившият агент на британската спецслужба. Той също така отбелязва, че такова развитие на събитията не е желателно за Дамаск, тъй като правителствените войски ще се окажат беззащитни без подкрепа от въздуха.

По думите на Крук, не е лесно да се установи примирие в Сирия, тъй като самият Пентагон не може да определи дали САЩ ще го спазва. Освен това Вашингтон не контролира ситуацията на земята.

Крук отбелязва, че след последните събития в Сирия може да се наблюдава как търпи крах политиката на Обама да намали напрежението в отношенията с Русия.

„Обама се сблъска с противодействие от страна на Пентагона, ЦРУ, New York Times, Washington Post и кандидата от Демократическата партия. Ще може ли да устои? Не мисля” – заявил Крук.

Войната в Сирия вече отдавна се превърна в геополитически конфликт, счита той. „Тази война вече не е за Сирия и не е в Сирия – сега това е геополитически конфликт с две противостоящи страни” – обобщава Крук.

Превод и редакция: БЛИЦ