Независимо че външната политика на САЩ се определя от президента, на него може да му оказва влияние така наречената „партия на войната”, основа на която са не само представители на Пентагона, но и на Държавния департамент, Конгреса и различни медии. Именно тя пречи за установяване на сътрудничество между Вашингтон и Москва, макар това да влиза в зоната на интереси на САЩ, счита отговорният редактор на The Nation Стивън Коен в публикацията Who Is Making American Foreign Policy—the President or the War Party?
Коен е категоричен, че САЩ не могат да работят в кооперация с Русия по „някои съображения”, сред които е и фактът, че от „всички задгранични лидери само руският президент Владимир Путин противостои на неоконсервативния световен ред, който се опитва да установи САЩ”.

„Нещо повече, Русия си върна статута на велика държава на международната арена само 20 години след разпадането на СССР, което противоречи и дори оскърбява устрема на САЩ на наложи свой световен ред. Затова всяко сътрудничество с Москва, според тях, потвърждава факта за „възраждането на Русия” и това възмущава американската партия на войната” – пише Коен.

Именно това, според автора на публикацията, пречи за установяване на мира в Украйна, която стана „епицентър на нова студена война”. „Украинският проект” за разкъсване на историческите връзки на Украйна с Русия беше подготвен във Вашингтон. Точно затова тук във Вашингтон ние наблюдаваме последните опити да бъде спасен както Порошенко, така и проектът като цяло” – обобщава Коен.

Превод и редакция: БЛИЦ