С Ангела Меркел е свършено. Тя вече няма късмет, губи привърженици на тълпи и насочва бивши консерватори в ръцете на дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ (АГ). Освен това, нейната политика за бежанците заплашва да доведе до разпадане дългогодишното партньорство между нейните християндемократи (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Накратко, сегашният канцлер на Германия няма никакъв шанс следващата година, когато страната отива към избирателните секции за парламентарните избори през 2017. Това пише в свой анализа за "Шпигел" Роланд Нелес, цитиран от БГНЕС. 
Такъв е разказът през последните месеци и отново беше повторено в неделя при изборите в града-държава Берлин, гласуване, което подаде на ХДС поредното очевидно съкрушително поражение. Всъщност партията успя да получи нищожните 17,6 процента от гласовете, най-тежкия резултат за нея в германската столица след обединението.

Коментатори, както вътрешни, така и чуждестранни, са се устремили да запишат резултата като още един референдум за стореното от Меркел в миналогодишната бежанска криза. Видимо доказателство за това тълкуване е вотът на 14,2%, получен от АГ. Тенденцията изглежда ясна, още повече че това се случи след драматичния успех на АГ на скорошните провинциални избори в Мекленбург-Предна Померания, където тази партия получи 20,8% и е на трета позиция. Разбира се, би било дръзко да се твърде, че в политическата вселена на Меркел всичко е добре. Но също така е трудно да се твърди, че изборите в Берлин са точен лакмус за нейния потенциален успех догодина. Междувременно всички утвърдени партии се проявиха зле в неделя, като социалдемократите „спечелиха“ изборите с подкрепата само на 21,6%, с почти 7% по-малко от общия резултат на партията на последните избори през 2011 г. Де факто това беше най-ниският резултат за един победител в избори в германски провинциални избори. Подкрепата за Зелените също спадна, докато и крайно лявата Лява Партия, и АГ отбелязаха съществени придобивки.Голяма част от това е отражение на това колко разочаровани са били берлинчани от коалицията ГСДП-ХДС, която държеше властта в града през последните пет години. По-внимателен поглед върху резултатите в Берлин може да подскаже, че шансовете на Меркел за следващата година не са чак толкова лоши. Помислете върху следващите шест причини тя в крайна сметка да приключи добре и да бъде избрана за четвърти мандат като канцлер догодина.

1.Базата й на подкрепа е изненадващо стабилна. Въпреки бруталните резултати в Мекленбург-Предна Померания, неделната калпава изява в Берлин и продължаващото хлъзгане на Меркел надолу в проучванията на общественото мнение, в действителност няма никой, който да заплашва да я изпревари. Тя все още е с между 8 и 10 процента напред пред социалдемократите, което би трябвало да показва, че значителна група от фенове на Меркел не са обърнали гръб на намиращия се под обсада канцлер. Налице е (поне засега) слаба индикация, че те могат да я изоставят през следващите 12 месеца.

2.При директно сравнение с нейния евентуален съперник, лидера на социалдемократите Зигмар Габриел, проучванията на общественото мнение сочат, че Меркел е далеч напред. Изборите в Берлин показват отново, че ГСДП все още не е успяла да измисли как да преобърне годините на спад, дори и когато докуцва до победа. И е трудно да си представим, че Габриел, след седем години начело на партията, изведнъж ще измисли как да спечели значително по-голям дял от избирателите.

3.ГСДП в Берлин даде признаци, че ще се стреми към коалиция със Зелените и с Лявата партия. Възможно е, че през националната кампания следващата година, ГСДП да представи комбинацията като възможен модел също и за национално правителство. Но докато избирателите в Берлин приветстваха участието на Лявата партия в правителството и в миналото, останалата част от страната е далеч по-консервативна - и перспективата за правителство на левицата с участието на Лявата партия много ще улесни мобилизирането на консервативните гласоподаватели. Освен това перспективата за такава коалиция може да доведе и потенциални гласоподаватели за АГ да премислят два пъти, преди да се откажат от ХДС.

4.Макар че пропастта между баварския ХСС и ХДС на Меркел да е дълбока - продукт на цялостното отхвърляне от ХСС на бежанската политика на Меркел - става все по-очевидно, че различията между двете партии биха могли да навредят на всяка от тях на изборите догодина. Със задаващата се перспектива за лява коалиция, сега натискът е върху Меркел и лидера на ХСС Хорст Зеехофер най-накрая да загърбят своите различия. Това ще бъде голям тласък за шансовете за преизбирането на Меркел.

5.Въпросът за бежанците вече губи част от своята неотложност. Макар че би било прибързано да се твърди, че трайно решение е било намерено, сделката на Меркел с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бежанците оцеля след опита за преврат в Турция и трябва да продължи да работи, и броят на бежанците, който направи въпроса неотложен за Германия, ще продължи да пада. Освен това, провинциите и общините вършат по-добра работа за намиране на постоянни жилища за бежанците в страната и германските граждани вече не се сблъскват непрекъснато с имиграционната "криза". Това ще укроти напредъка на АГ и ще даде тласък на Меркел.

6.Меркел все още трябва да каже със сигурност дали ще се кандидатира за четвърти мандат, и колкото по-дълго се бави, толкова по-малко време имат нейните опоненти в рамките на ХДС, за да представят алтернатива. При оставането само на една година до общите избори, възможен опит в рамките на партията да бъде оставена пред вратата ще бъде изключително рискован. Освен това не е ясно кой може да бъде алтернативата. Ако изхвърлянето на Меркел в полза на министъра на финансите Волфганг Шойбле или лидера на ХСС Зеехофер може да убеди няколко избиратели на АГ да се върне в полето на ХДС, то такава стъпка почти със сигурност ще отблъсне още по-голям брой поддръжници на Меркел. ХДС знае това и почти сигурно е, че ще се съберат, за да поставят своята подкрепа зад Меркел. Меркел даде признаци, че ще огласи решението си до края на годината. Ако тя реши да се опита да бъде преизбрана, залагането срещу нея ще бъде наистина изключително рискован облог.