Ръководството на Германия, преди всичко отличаващо се със стратегическо мислене, в момента е избрало грешния път в политиката. Това заяви в интервю за радиостанция „Звезда” германският политолог Александър Рар. По думите му, Берлин е зациклил на въпросите за идеологията и либералните ценности, които диктува Вашингтон, затова забравя собствените си интереси.
„Ще цитирам известния руски политолог, който с възмущение винаги ми казваше: „Германците са такава велика нация, те имат такова стратегическо мислене! Но правят всичко, което им заповядат американците. Видимо, са им ампутирали мозъците”... Аз съм германски гражданин. Но критикувам Германия заради факта, че нашите елити са зациклили на въпросите за идеологията и въпросите на либерланите ценности и не искат да видят ситуацията по-дълбоко. С Русия не искат да водят диалог за взаимните интереси, а само за либералните ценности, за демокрацията, за правата на човека. Всъщност, спрямо Китай те подхождат по същия начин. Но така светът стабилен няма да стане. И сега ние се намираме в момент, в който старите правила не действат.
 
Самата Европа се препъва в много неща, които само преди две-три години ги нямаше. Появиха се действително много сериозни предизвикателства за глобализацията: да кажем, международният тероризъм. Климатичните промени водят до това, че африканският континент, части от Азия започват да преминават през период на големи трудности, които отново ще провокират миграция към същата Европа, на Запад. Всички тези предизвикателства трябва да бъдат разбрани, оценени и анализирани”, отбеляза експертът.
 
По-рано Рар определи като мъртва идеята за „Съединени щати на Европа” и предрече, че Европа „ще се разтвори в трансатлантическия свят”.