Налага се Европа да изпрати всички нелегални мигранти в центрове за настаняване извън общността, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. „Всички, пристигнали нелегално, трябва да бъдат събрани и изпратени обратно”, каза унгарският министър-председател пред портала Origo, „но не в други държави от ЕС, а извън неговата територия”, уточнява БГНЕС.
Според Орбан извън границите на ЕС трябва да се изградят „големи лагери за бежанци, които ще се финансират от бюджета на ЕС и ще са под негова въоръжена охрана”. Настанените в тези лагери трябва да подават документи за получаване на убежище, едва след като получат разрешение да влязат в ЕС, ако държава от ЕС одобри молбата”, изтъкна Орбан. 

Лагерите може да са на остров или в Северна Африка, смята Орбан. От 5 юли Унгария засили мерките за сигурност по границата си със Сърбия и Хърватия. Предвижда се създаване на 8-километрова буферна зона по протежение на границата, в която бежанците ще бъдат спирани и връщани в транзитните пунктове, където ще могат да подават молби за получаване на статут на бежанец. За осигуряване на контрола в буферната зона вътрешното министерство и министерството на отбраната отделиха допълнителен персонал, хеликоптери и термовизионни камери. Като цяло в охраната на границите участват 10 000 души.