Румен Драганов, председател на Института за анализ и оценки в туризма, разкри колко души ще използват празниците, за да почиват извън страната. Ескпертът сподели и колко пари ще изхарчат хората по празниците.

- Г-н Драганов, какви са вашите очаквания за поредицата от четири почивни дни и кои ще бъдат предпочитаните дестинации?

- Общо ние ще имаме над 450 хиляди пътувания, които очакваме за сегашните 4 поредни празнични дни, от тях една част ще излязат в чужбина. Това ще бъдат около 90 хиляди души. Това е малко по-малко от това, което имахме като движение около 6-ти септември, от една страна, поради началото на учебната година, от друга страна, поради самия характер на този втори дълъг уикенд, като традиционно и в други години сме наблюдавали това да имаме едно намаляване на пътуванията. За сметка на това обаче сега българите ще похарчат малко по-малко пари, тъй като има намаление навсякъде, и в България, и в чужбина, и те са в рамките някъде на около 20%, в сравнение с това, което е било в началото на месеца.

- Влошава се времето, за съжаление, но все пак намират ли още добри оферти за морските ни курорти, колко по-ниски цени се очакват там?

- Морските курорти работят много интензивно. Съвсем малък брой хотели започнаха да затварят, това са тези, които са в покрайнините, но туристическият сезон ще продължи някъде до към 18 октомври, когато ще бъдат последните чартърни полети. Цените са със средни намаления около 20%, но могат да се намерят много изгодни оферти в момента по Черноморието. Освен това времето там се запазва много добро, морската вода е топла, така че ние и там очакваме много интензивни пътувания.

- Можем ли да кажем, че след активния летен сезон обаче част от туристите все пак ще се пренасочат към вътрешността на страната, към спа-курортите и планинските курорти?

- Да, действително ние започваме да навлизаме вече в есенния туристически сезон, който се очаква доста динамичен. Тази година броят на чуждестранните посещения ще надхвърли 1,2 милиона, т.е. тези, които ще преминат през границата през този период, но една голяма част от тях идват вече с цел балнео-спа и уелнес туризъм и културен туризъм. Ние имаме много интензивни програми, свързани, както с традиции и обичаи, но така и със съвременните изкуства. Това, което ще видим през октомври и ноември са различни събития, свързани именно с този лайфстайл на съвременните туристи, и много от градовете ще бъдат оживени именно с такъв вид туризъм.

- Именно Денят на независимостта ще привлече доста посетители и във Велико Търново, разбира се, но освен тези разработени и добре познати туристически обекти, какъв е потенциалът за развитие на селския туризъм, на еко туризма? нас?

- Ние имаме едно значително увеличаване на пътуванията към селските райони, от една страна поради оперативните програми на ЕС. В над 200 населени места бяха инвестирани средства за възстановяване, правене на етнографски музеи, етнографски сбирки, местните читалища получиха нови носии, музикални инструменти, въобще средства, които да съживят фолклора, включително кулинарният туризъм.

Вижте колко много кулинарни празници имаме през есента, в различни населени места, във всички направления на страната, във всички нейни части, включително в отдалечени, труднодостъпни райони. В същото време екстремният туризъм, младежкият туризъм, който също е свързан с такива отдалечени места и селски райони се разви много бързо. Много хора направиха каменни къщи за гости, с храна на бавен огън, с много атракции и голяма част не само чужденци, но и българи вече научиха тези места, и те традиционно, включително сега и в този дълъг уикенд те ще посетят точно такива места, които станаха много интересни и тях ги наблюдаваме, както в Източните Родопи, Източна Стара планина, така и в Западните райони, в Западните покрайнини, включително в този район, за когото казваме, че е малко по-изостанал, Враца – Белоградчик, чак до Видин, до Брегово. Там има много интензивни пътувания, както на българи към Сърбия, така и на сърби към България.

- За първите 7 месеца на 2016 година България е посетена от 4,5 милиона чуждестранни туристи, очаквате ли да се запази тази тенденция на ръст и до края на годината и особено през зимата като възможности за ски туризъм?

- За целия т.нар. сезон „Лято 2016", който започна от май и ще приключи, както казахме, във втората половина на октомври, чуждестранните туристи ще надхвърлят 5,1 милиона. Ние за първи път имахме месец август с над 2 милиона посещения в България от чуждестранни посетители, така че като цяло трендът тази година на около 17% ръст се запазва за целия летен сезон. Той ще окаже влияние и на цялата година, така че ние ще приключим годината с ръст в двуцифрено число в проценти, т.е. над 10,5 милиона чужденци ще са преминали българската граница към 31 декември, което представлява един значителен ръст, спрямо предходната година.