Мнозина европейски политици биха предпочели президент на САЩ да стане Доналд Тръмп, а не Хилъри Клинтън, макар открито да не го заявяват, твърди Politico.
Според автора на публикацията Метю Карничниг, не преминава ден без някой високопоставен европейски политик да не изрази опасения по повод възможна победа на Тръмп.

„В някои кръгове през гръмотевичния облак на Тръмп просветва малък лъч на надежда” – отбелязва Карничниг. „Неито един европейски политик не го признава публично, но за някои от тях Тръмп е падаща се веднъж на поколение възможност да се освободят от американската зависимост.”

„Всъщност негативните страни на американското влияние е едно от малкото неща, обединяващо европейските политици” – пише Карничниг.

Той изброява пет основни причини, заради които мнозина от тях „тайно болеят” за Тръмп.

Първо, европейците са недоволни от Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (ТТИС) за свободна търговия между САЩ и ЕС, което от няколко месеца е замразено. Според Тръмп, то е във вреда на американските работници.

Второ, Тръм се изказва против НАТО, а мнозина европолитици са за армия на Евросъюза. Тръмп обаче никога не е скривал недоволството си, че в областта на отбраната Европа разчита на САЩ.

Третата причина е мащабната програма за следене, която САЩ прилагат по отношение на всеки. Сноудън показа, че дори Меркел неможе да се скрие от него.

Четвърто, влиянието на банките от Уолстрийт върху Европа отдавна стана за мнозина европейци „натрапчива идея”. Например бившият шеф на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу получи добра работа в Goldman Sachs – една от банките, която докара световната криза.

Като пета важна причина се сочи злорадството – „най-мощната сила”, която изглежда движи европейците в тази ситуация. Карничниг обяснява какво има предвид: мнозинството от европейците никога не са се поддавали на твърденията на Вашингтон за изключителността и моралното превъзходство на САЩ. Победата на Тръмп, според тях, ще стане доказателство, че САЩ имат не по-малко проблеми от Европа.

Превод и редакция: БЛИЦ