Коментаторът на вестник New York Times Джим Рутенберг приписа на Русия стремеж към „агресивно възползване от свободата на медиите” в САЩ за влияние върху американската политика.
Като ярки примери за такава агресия Рутенберг счита сътрудничеството на телевизионната звезда Лари Кинг и Ед Шулц с телевизия RT America.

„В нормалните времена”, пише Рутенберг, тяхното появяване в ефира на руската ТВ би предизвикало въпроси. „Сега обаче ние не живеем в нормални времена” – заявява той.

„Това, че двама известни американски телевизионни водещи безгрижно подписаха договор с мрежа, която Русия финансира с откритата цел да прокара своята позиция в света, говори за крайната циничност на релативизма в медиите в нашата страна” – е убеден журналистът.

Като цяло, отбелязва той, RT не контрастира на фона на растящата тенденциозност в медиите. „Коя медия не взема някоя страна по време на тези избори?” – цитира той мнението на шефа на компанията Ora Media, която предоставя на RT правото да транслира предавания на Лари Кинг.

Въпреки това, счита Рутенберг, Шулц и Кинг „играят роля на ездачи на руския троянски кон”. Тяхното появяване на RT уж придавало вид на телевизията като „пълноправен източник на новини”, цитира той бившия посланика на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Самите Кинг и Шулц в коментар на Рутенберг подчертали, че ръководството на RT никога не им сочело какво може и какво не може да се казва а също нито веднъж не е редактирало или не е отменяло тяхно предаване.

Само че техните думи не допадат на Рутенберг. Главното, според мнението на журналиста, не е това дали RT е новинарски и пропаганден канал, а това, че той е „путински”. „И изглежда, че Лари Кинг и Ед Шулц също са, независимо от техните изявления” – заключава той.

Превод и редакция: БЛИЦ