Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай. С тези думи китайският министър на културата Луо Шуган приветства днес българският си колега Вежди Рашидов по време на разговора преди подписването на Програмата за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете държави за периода 2017-2020 г. Министър Рашидов е на официално посещение в Китай. Това съобщиха от пресслужбата на министерството.

Церемонията по подписването се състоя през втория ден на Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната" в китайския град Дунхуан. В авторитетния форум участват делегации от 85 страни, но единствено българската делегация, водена от министър Вежди Рашидов, подписа Програма за културно сътрудничество с Китай. Този акт се оценява много високо в двустранните ни отношения. Такова мнение изрази и г-жа Лиу Йендун, вицепремиер на Китай, по време на кратката си работна среща с българския министър на културата в рамките на Форума. В ресора на г-жа Йендун са образованието, културата, здравеопазването и спортът. Лиу Йендун и Вежди Рашидов обсъдиха откриването на културни центрове на България и Китай в Пекин и София и големите възможности, които отваря пред двете страни новата Програма за културно сътрудничество през следващите четири години. Г-жа Лиу Йендун поднесе и специално приветствие от името на президента на Китайската народна република Си Дзинпин в рамките на Форума.

По време на разговора си Вежди Рашидов и Луо Шуган изтъкнаха, че в културата няма малки и големи народи. „И България, и Китай са древни страни. Така, както е уникално наследството, оставено от китайските династии, така е безценно и сътвореното през вековете от българските царе и владетели", посочи министър Рашидов и допълни, че двете страни притежават необикновени артефакти, както и високи образци на съвременното изкуство и култура. Китайският му колега сподели, че се възхищава от експонатите в нашия Национален исторически музей, които е видял през миналия ноември по време на организирания в София Втори форум на министрите на културата от Централна и Източна Европа и Китай. Китай оценява като отличен опита на България в провеждането на този Форум и смята да го използва през 2017 г., когато в Ханджоу ще се проведе поредната среща на министрите на културата в същия формат 16+1, съобщи Луо Шуган. Той отправи официална покана към България да участва в проявите на специалния Културен сезон в Китай през цялата следваща година.

Министър Шуган увери Вежди Рашидов, че за страната му ще бъде голяма чест да покаже изложба на тракийските ни съкровища, които са известни в цял свят, но никога досега не са били експонирани в Китай. „Знаем за бляскавата изложба на България в Лувъра и искаме и ние да се докоснем до част от българското наследство", поясни Луо Шуган.

След подписването на Програмата министър Рашидов връчи на китайския си колега предложение за Споразумение за сътрудничество в областта на филмовите копродукции. Досега двете държави не са подписвали такъв документ. Министър Рашидов подари на министър Шуган сувенирна реплика на ритон от тракийското съкровище и специално изработени DVD дискове с най-популярните културни маршрути в България. Подаръкът на Луо Шуган за Вежди Рашидов представлява ценна реплика на най-известния стенопис от уникалните Пещери на Могао. В края на разговора г-н Шуган покани Вежди Рашидов да направи своя изложба в Китай, защото освен министър, е „световноизвестен художник". „Един ден и това може да стане...", отговори Рашидов.

Утре, 22 септември, по покана на президента на Университета по телекомуникации в Пекин, министър Рашидов ще изнесе лекция пред студенти от специалност „Визуални изкуства" в учебното заведение.

В рамките на официалното си посещение в Китай министърът на културата Вежди Рашидов участва в Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната" в град Дунхуан. Министър Рашидов присъства на премиерата на танцовия спектакъл „Дъжд от цветя по Пътя на коприната" в изпълнение на прочутия Академичен танцов и драматичен театър на провинция Гансу. Представлението се счита за едно от върховите постижения на съвременното китайско изкуство.