На 18 октомври в Музикалния театър „Ст. Македонски“ в София ще се проведе концерт-спектакъл „20 ГОДИНИ „ЖЕСТИМ“ & ПРИЯТЕЛИ“, на който са поканени всички приятели, работили с тях през годините на голямата сцена.
Целта на усърдната дейност на формацията е да работят за нечуващите хора и да представят тяхното изкуство разбираемо за всички чуващи. Групата за синхронно пеене и танци „Жестим“ е създадена от Мария Атанасова през 1996 г. Групата е сформирана от глухи деца, които интерпретират песните на родни и чужди изпълнители с мимика и жест – езикът на глухите хора.

През годините работа и купища идеи са преминали 20 лишени от слух деца, част от които са завършили НАТФИЗ, станали са майки и бащи. За 20 години „Жестим“ се е появявал над 160 пъти в родния ТВ-ефир, присъствал е в пресата над 120 пъти, разказвано е за тях в радиоефира повече от 100 пъти. Носители са на над 30 награди, грамоти и дипломи от различни фестивали и участия. Носители са на Наградата-Грамота за принос в българската култура на Министерството на културата, участвали са в стотици събития.



Мария Атанасова е основател на „Жестим“ и Театър „Мим Арт“, творчески ръководител и хореограф, като по-късно предава щафетата на професионални хореографи и режисьори. С нейна помощ успешно са интерпретирани песните на Георги Христов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Васил Найденов, Валя Балканска, Майкъл Джексън, Филип Киркоров, Руслана, Елена Папаризу и др.

Стефан Димитров написа песента „Ръцете ни вече говорят” по текст на Харалампи Харалампиев, изпята от Богдана Карадочева и Васил Найденов, специално за да бъде изпълнена от „Жестим“. Развигор Попов написа специално за „Жестим“ „Пред Бога раждаме се равни” по текст на Мария Атанасова и е изпята от Мими Иванова и Развигор Попов. Етиен Леви също подарява песни и участва многократно в концертните изяви на „Жестим“. Реализиран е видео-клип с Йорданка Христова и „Жестим“ по песента „Ще продължавам да пея”.

Мария Атанасова е носител на множество грамоти и дипломи, на Почетния знак „1300 години България”, на редица отличия за читалищна дейност, на лауреатски звания за вокален и театрален изпълнител, почетен гражданин е на Нова Загора, двукратен носител е на Грамота за принос към културата, на Медал „Златен Век Симеон Велики” на Министерството на културата и много други.