Цвета Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Тя проговори само пред БЛИЦ за грозното изказване на Пьотр Толстой, който заяви, че Русия може да купи страната ни, позицията на ГЕРБ и защо Корнелия Нинова не пожела да коментира този скандал. Пред медията ни депутатката разкри и още каква опасност има, ако средствата за АЕЦ "Белене" не бъдат платени.
- Г-жо Караянчева, какво е мнението ви за грозното изказване на Пьотр Толстой, че Русия ще купи страната ни?
- Мнението го заявихме като мнение на парламентарната група днес. Недопустимо е да се говори по този начин. Един отговорен политик, една отговорна политическа сила не бива да застава зад това изказване. Ние като народни представители трябва да се разграничим и да поискаме извинение от този политик, защото сме суверенна държава и трябва да ни уважават като такава.
 
- А защо БСП не излязоха с позиция по този въпрос?
- Те не са надживели своите древно партийни обвързаности. Много е важно да видят българските избиратели, трябва да седим на национално отговорни позиции, които касаят принципите и целостта и суверенитета на България. Те явно не могат да излязат от този образ. Отделно, те се притесняват да не обидят своите русофилски избиратели, като едното няма абсолютно нищо общо с другото.


 
- Възможно ли е причината за мълчанието на Корнелия Нинова да е от страх да не бъде обидена Русия?
- Да.
 
- Имате ли вече ясна представа кого ще излъчите за кандидат-президент на ГЕРБ?
- Остана още мъничко, изчакайте. Няма и 10 дни вече.
 
- А може ли някакъв жокер? Поне дали ще бъде мъж или жена?
- Ако Ви дам жокер, ще Ви дам възможност да започнете да разсъждавате наново и така ефектът на изненадата ще бъде по-голям. Като цяло, не търсим изненада, имаме ясна визия и готовност.
 
- Генерал Радев ли ще бъде най-голямата Ви конкуренция?
- Ние уважаваме всички кандидати и ще водим политическа битка на базата на ясни и конкретни послания към българските избиратели. Няма да разчитаме на черен ПР, за това предлагаме една честна битка и нека който има силата, доблестта и желанието да се яви. Все пак изборите са състезание, в което по-добрият ще победи.
 


- Каква е позицията на ГЕРБ за АЕЦ „Белене”?
- Тези средства трябва да бъдат платени и ще подкрепим предложението на министър Петкова, защото всеки ден забавяне води до допълнително натоварване на бюджета на държавата с лихвите, които текат. Те са над 300 000 на ден. По-добре да направим тази стъпка. За съжаление, плащаме фактури, които други правителства преди нас са подписвали. Това ще бъде възмезден заем, който ще вземе НЕК, който ще бъде върнат във времето. По-добрият вариант, за да може поне да имаме реактори, които да сме платили ида имаме нещо насреща, защото има вариант да бъдат продадени.  

Интервю на Никол ИВАНОВА